Paldiski kogudus sai tagasi Tallinna Toomkirikusse peitu viidud põrandaküünlajalad

Paldiski kogudus sai tagasi Tallinna Toomkirikusse peitu viidud põrandaküünlajalad

Küünlajalgade üleandmisel viibinud ühispildil (Foto: Joel Siim)

18. juuni 2022.a oli EELK Paldiski koguduse jaoks rõõmus päev, mil kodukogudusse jõudsid 78 aastat võõrsil viibinud ja seni Tallinna Piiskoplikus Toomkirikus aastaid palverändureid teeninud küünlajalad.
Mõni aeg tagasi helistati Paldiski koguduse õpetaja Merle Prass-Siimule ja uuriti, kas Toomkirikusse varjule viidud põrandaküünlajalad on tagasi jõudnud. Tuli välja, et helistaja vanaisa oli sõja ajal küünlajalad endale selga sidunud ning kõrvalisi teid pidi jalgrattal Tallinna toimetanud.
Sündmus toimus 1944. aasta septembris olid taganevad saksa väed Paldiski põlema süüdanud ning nõukogude väed ei olnud veel saabunud, püüdsid linnaelanikud päästa Paldiski Nikolai kiriku vara. Altarimaal toimetati varjule tulemöllust pääsenud eramajja, sealt lõpuks Tallinna Piiskoplikku Toomkirikusse, armulauariistad jõudsid erinevaid teid pidi Nõmmele jne.
Olles võrrelnud Toomkirikus asuvaid põrandaküünlajalgu ennesõjaaegsete fotodega Paldiski kiriku sisemusest, selguski, et Toomkirikus palverändureid teeninud küünlajalad on kunagi kuulunud Paldiski kirikule.
18. juunil toimus küünlajalgade üleandmise puhul Tallinna toomkirikus väike tänuhetk. Kõnelesid Paldiski Nikolai koguduse õpetaja Merle Prass-Siim, Toomkoguduse õpetaja Arho Tuhkru, Toomkoguduse juhatuse esimees Riivo Sinijärv, kes ka küünalde üleandmise-vastuvõtmise aktile alla kirjutasid. Orelil musitseeris Aivar Uuk. Tänuhetkel viibis ka Lääne-Harju vallavanem Jaanus Saat.

Lisaks:

Askur Alas “Paldiski Nikolai kirik saab kadunud vara tagasi”, Harju Elu 22.06.2022

Lisa kommentaar