Peterburi Jaani koguduse õpetajaks valiti Konstantin Subbotin

Peterburi Jaani koguduse õpetajaks valiti Konstantin Subbotin

Peterburi Jaani koguduse õpetajaks valitud Konstantin Subbotin (Foto: erakogu)

Peterburi Jaani koguduse täiskogu kogunes pühapäeval, 6. novembril, et valida kogudusele uus vaimulik. Kahe kandidaadi seast osutus ühehäälselt valituks Konstantin Subbotin, kes on Ingeri Kiriku Kelto Teoloogilise Instituudi rektor.
Piiskop Tiit Salumäe kommenteeris, et koguduse õpetaja kohale kandideerisid Peterburi praost Ivan Hutter ja Ingeri Kiriku Kelto Teoloogilise Instituudi rektor Konstantin Subbotin, kes üksmeelselt osutus valituks.

Piiskop Salumäel endal e olnud praeguse poliitilise olukorra tõttu võimalik olla Peterburis kohal, aga siiski avas ta koosoleku eestikeelse palvusega ja tervitasin osavõtjaid pühapäeva teema kohaselt apostel Pauluse sõnaga: „Ära lase kurjal võitu saada enese üle, vaid võida sina kuri heaga!“ (Rm 12:21).

Vaimulik selgitab kirjakohta: „Paulus peab silmas kurjust, mida ristirahvas paratamatult kogeb oma usu ja kristliku eluviisi tõttu. Kuidas vastata ülekohtule ja vägivallale? Pauluse sõnum on: ärge tasuge kurja kurjaga, pidage rahu kõigi inimestega, andke maad Jumala vihale! Kristlase jaoks tähendab võitlus kurjaga usuvõitlust ja enese täielikku usaldamist Jeesuse hoolde, kes „ei teinud pattu ega leitud pettust tema suust; ta ei sõimanud vastu, kui teda sõimati; ta kannatas ega ähvardanud, vaid jättis kõik selle hoolde, kes mõistab kohut õiglaselt“ (1Pt 2:22-23).“

Salumäe lisas ka fakte pühakoja ajaloost, mis seovad seda Eestiga: „Peterburi Jaani kirik on 1860. aastal valminud luteri kirik ja taaspühitsetud 20. veebruaril 2011. Jaani kirikul on eesti kiriku- ja kultuuriloos oluline koht. Kirikuõpetajana on seal töötanud Jakob Hurt ja Villem Reiman, organistina Mihkel Lüdig ja Rudolf Tobias. 1917. aastal kogunes Jaani kiriku juures 40 000 eestlast, kes läksid sinimustvalgete lippudega rongkäigule. 1930. aastal võõrandati kirik koguduselt ja nõukogude ajal tegutsesid seal erinevad asutused. 1997. aastal anti hoone 1994. aastal taas tegevust alustanud kogudusele tasuta tähtajatuks kasutamiseks. 2009. aasta märtsis algasid hoone ennistamistööd. Kogudus asus hoonet endale tagasi taotlema. Peterburi linnavalitsus tagastas pühakoja kogudusele 2012. aasta sügisel.”

„Olen väga tänulik selle eest, et Jaani kirik on töötanud Eesti toetustega pikka aega koostöös Eesti Kontserdiga,“ ütles Salumäe. Seoses sõjaolukorraga on praegu kontserttegevus peatatud ja kirikut kasutame koostöös Ingeri Kirikuga jumalateenistusteks. Kirikus tegutseb Peterburi Eesti Kultuuriselts ja toimuvad eesti keele tunnid.

Konstantin Subbotin koos abikaasa Olgaga, kes on võõrkeelte õpetaja ning teenib kogudust organistina, ning poegade Matvei ja Markiga. (Foto: erakogu)

Konstantin Subbotin on sündinud 13. novembril 1986. aastal Cheboksarys. Cheboksary kogudus kuulub Ingeri kiriku Uurali praostkonda, mida üle 20 aasta teenisid misjonäridena Juha ja Anu Väliaho. Juha Väliaho konfirmeeris Konstantini, kui too oli 15aastane ja oli koguduses kirikuteenijaks. 17aastaselt lõpetas Konstantin teoloogia algkursuse ja 18aastaselt sai temast katehheet. Pärast inglise filoloogi ja lingvisti eriala omandamist asus Konstantin õppima Kelto teoloogilisse instituuti. Samal ajal õppis ta ka doktorantuuris lingvistikat ja kaitstud väitekiri käsitles teoloogilist sõnavara. Aastal 2013 sai Konstantin Subbotinist diakon ja 2015. aastal preester. Samast aastast alates teenis ta Uurali praostkonda praostina.
Huvitav on märkida ajaloolist fakti, et 7. novembril 1880. aastal sai Jakob Hurt Peterburi Jaani koguduse õpetajaks.

Peterburi Jaani koguduse täiskogul osalenud (Foto: Peterburi Jaani kogudus/Tiit Salumäe Facebooki leht)

Lisa kommentaar