Riik ei piira enam välitingimustes jumalateenistusel osalejate arvu

Riik ei piira enam välitingimustes jumalateenistusel osalejate arvu

Alates 14. veebruarist 2022 kehtivad Vabariigi Valitsuse korralduse nr 305 „COVID-19 haiguse leviku tõkestamiseks vajalikud meetmed ja piirangud“ muudatused, millega enam ei piirata välistingimustes peetavate jumalateenistuste ja usuliste talituste puhul osalejate arvu. Küll aga jätkub välistingimustes hajutatuse nõue. Siseruumides jääb osalejate arvu senine piirang kehtima.

Korralduse punktis 7 seisab, et kaotatakse osalejate piirarv välistingimustes läbi viidavatele avalikele jumalateenistustele ja teistele välistingimustes läbi viidavatele avalikele usulistele talitustele. Tegevuse eest vastutav isik peab tagama osalejate hajutatuse. Piirang ei kehti koos liikuva või viibiva perekonna kohta või juhul, kui nimetatud tingimusi ei ole mõistlikult võimalik tagada.

Siseruumides toimuvatele avalikele jumalateenistustele ja teistele avalikele usulistele talitustele jääb korralduse punkti 10 allpunkt 4 kohaselt kehtima senine ruumi täituvuse piirang – kuni 50 inimest või kuni 50% ruumi täituvusest.

Samuti tuleb korralduse punkti 10 alapunkti 4 kohaselt usulisel ühendusel („tegevuse eest vastutav isik“) jätkuvalt siseruumides tagada:

•  hajutatuse põhimõtte järgimine, v.a. korralduses sätestatud juhtudel (kehtestatud korralduse punktiga 7: piirang ei kehti koos liikuva või viibiva perekonna kohta või juhul, kui nimetatud tingimusi ei ole mõistlikult võimalik tagada);

•  kaitsemaski kandmine (kehtestatud korralduse punktiga 8), v.a. korralduses sätestatud juhtudel (kehtestatud korralduse punktiga 81: isik on alla 12-aastane; kaitsemaski kandmine ei ole tervislikel põhjustel võimalik ning isik esitab nimetatud asjaolu kohta tõendi, mille on väljastanud tervishoiuteenuse osutaja; maski kandmine ei ole töö või tegevuse iseloomu tõttu võimalik;  ta on tegevusega seotud isik, kelle tööandja on töökeskkonna riskianalüüsis ette näinud ja rakendanud konkreetse tegevuskoha riskide maandamise meetmed, ning nimetatud isik on need nõuded täitnud);

•  desinfitseerimisvahendite olemasolu ja desinfitseerimisnõuete täitmine (kehtestatud korralduse punktiga 9).

Eelnimetatud piiranguteta on siseruumides avalikke jumalateenistusi ja teisi avalikke usulisi talitusi lubatud läbi viia juhul, kui on täidetud korralduse nr 305 III osas nimetatud nõuded, mis tähendab enne osalemist COVID-19 vaktsineerituse tõendi kontrolli kohustust, v.a. korralduses sätestatud juhtudel (kehtestatud korralduse punktiga 14). COVID-tõendi kontrolli kohustus on tegevuse eest vastutaval isikul.

Kehtiva korralduse tekst on leitav Riigi Teataja kodulehel: https://www.riigiteataja.ee/akt/310022022003

Lugupidamisega

Raivo Küüt
rahvastikutoimingute ja  kodanikuühiskonna

asekantslerSiseministeerium

Lisa kommentaar