Sportlik Saarte praost tõi Ruhnu jooksuvõistluselt võidu

Sportlik Saarte praost tõi Ruhnu jooksuvõistluselt võidu

Jooksjatele hoidis pöialt ka võistlusele nime andnud Luise Jõers ise (Foto: Anti Toplaane Facebooki leht)

Kuressaare koguduse õpetaja, Saarte praost assessor Anti Toplaan näitas läinud nädalavahetusel isikliku eeskujuga taas kord, et terve vaim eelistab asupaika terves kehas. Oma Facebooki postituses jagab ta muljeid 28. mai sportlikust ettevõtmisest Ruhnul. Oma saavutust sajakonna harrastusjooksja seas ta ise mainimisväärseks ei pea, aga piltidelt vaatab vastu rõõmusäras nägu, mida omakorda selgitab näpu vahel olev diplom – esikoht!

Neile, kes avastamist väärt Ruhnu saarega seni eriti tuttavad pole: seekord juba viiendat korda peetud Liise jooksu nimikangelane Luise Jõers on Liise turismitalu ülitöökas perenaine ning väärib temale pühendatud suvehooaja avaüritust igati – selles pole kahtlustki. Ka stardipauk anti jooksjatele ja muidu kulgejatele saare suvekülalistele tuttava Liise talu juures. “Eelmise päeva vintsutustest puhanuna olid järgmisel hommikul suured ja väikesed jooksusõbrad kogunenud hommikuses päiksesepaistes Liise talu esisele stardijoonele, ees seismas kas kahe, kümne, kahekümne või neljakümne kilomeetrine rännak läbi saare kaunite radade, suunaga Ruhnu iidsetel rannaluidetel kõrguvate kirikute suunas,” kirjeldab Anti Toplaan oma postituses paindlikku lähteülesannet.

Kes jõuab kiiremini kirikusse? (Foto: Anti Toplaane Facebooki leht)

Ruhnu saarel on au sees kogukondlik eluviis. Kirik on selle loomulik osa. Nõnda hariti aktiivse päeva lõpus ihu järel ka hing iidvanas puukirikus puhtaks, enne kui lõpuks Liise talus väledamate tunnustamiseni jõuti. Autasude jagamisel said vaimuliku sõnul piiratud osalejate arvu tõttu ühispildile kõik, kes mahtusid distantsi läbimisel 3-6 tunni piiresse.

Järgnev pühapäeva hommik algas jumalateenistusega. “Pühapäeva hommikul kogunesid Ruhnu kiriku uude valgusküllasesse kirikusse vabatahtlikud koguduse abilised, kellest igaühel täita teenistuse käigus mõni ülesanne ja kes jäädvustasid end kirkus ühispildile,” kirjutab praost.

Sel suvel on saarele esmakordselt suvitama ja pühapäeviti kogudust teenima oodata mitmeid luterliku kiriku vaimulikke. Toplaan loetleb: “Ruhnu koguduse elus on alanud uus periood, mil koguduste teenivad suveperioodil hooldajaõpetaja kõrval mitmed teised luterliku kiriku vaimulikud nagu Jaanus Jalakas, Urmas Viilma, Patrik Göransson, Ants Tooming, Valdo Lust, Andrus Mõttus, Kristjan Luhamets, Robert Bunder ja Toomas Nigola.” Mõned vabad nädalad on veel – seega kutsub praost üles neid vaimulikke, kes soovivad veeta saarel ühe puhkusenädala ja selle ajal kogudust teenida, endast märku andma.

Sellesuvine kiriklik tähtsündmus saarel on aga Ruhnu Maarja Magdaleena kiriku pühitsemise 110. aastapäev, mida koos praeguse saarerahva ja rannarootslastest saareelanike järeltulijate ja külalistega tähistatakse 22. juulil.

Loe lähemalt:

Anti Toplaane Facebooki leht

Lisa kommentaar