Tallinna Jaani kirik sai 155. sünnipäevaks renoveeritud kontsertklaveri

Tallinna Jaani kirik sai 155. sünnipäevaks renoveeritud kontsertklaveri

Meister Ain Rosenštok kirikus klaverit häälestamas (Foto: Tallinna Jaani koguduse Facebooki leht)

Täna, 11. detsembril oli jumalateenistus Tallinna Jaani kirikus eriliselt pidulik, sest kogudus tähistab 155. aastapäeva. Selle sündmuse puhul jutlustas, pühitses armulauda ja õnnistas kogudust peapiiskop Urmas Viilma. Laulavad kõik koguduse koorid erinevate dirigentide juhtimisel. Teenistuse järel said tänuristid viis koguduse tublit kaastöölist, teiste seas ka peapiiskop Viilma, kes rõõmsa üllatuse märkis ära oma Facebooki postituses, lisades, et ta on ristitud ning leeritatud Jaani kirikus õpetaja Toomas Pauli poolt.

Koguduse rõõmuks saabus ümmarguse sünnipäeva eel kirikusse põhjaliku renoveerimiskuuri läbinud kontsertklaver, mille kinkis kogudusele uude uhkesse koolimajja kolinud Georg Otsa imeline Tallinna muusikakool. Sünnipäevateenistusel on kirikulistel võimalik uuenenud pilli vaadata ja pisut ka kuulata.

„Klaver on valmis. See tähendab, et üsna palju selle välimusest ja suur osa sisust on kapitaalselt muutunud: värv on muutunud, suurem osa sisust samuti, klaviatuuriga on tööd tehtud, isegi uus tool on ja kate ka, sest endine ei kõlvanud heledale klaverile,“ kirjeldas koguduse Facebooki lehel noorenduskuuri läbinud pilli õpetaja Jaan Tammsalu.

Estonia kontsertklaver oli üsna täbaras seisukorras, tõdes meister Ain Rosenštok. Kogu sisu – liikuvad detailid, keeled ja kõlalaua viimistlus sai välja vahetatud Renneri mehhanismi detailide vastu, mida kasutab enamik klaveri tippbrände üle maailma. Ka tänastes uutes Estonia klaverites on just see mehhanism. Klaveril on ka suurem kõlalaud ehk kõla on tavalisest võimsam ja sügavam. Muutunud on ka pilli välisviimistlus – see on nüüd valge.

Esimese pala mängib tänasel sünnipäevateenistusel koguduse organist Maris Oidekivi, 14. detsembri hardushetkel kell 13.30 aga mängib klaveril pinanist Johan Randvere.

Vaata lisa:

Tallinna Jaani koguduse ja kiriku Facebooki leht

Lisa kommentaar