Tallinna Piiskoplik Toomkirik on Eesti Vabariigi 104. aastapäeva jumalateenistuseks valmis seatud

Tallinna Piiskoplik Toomkirik on Eesti Vabariigi 104. aastapäeva jumalateenistuseks valmis seatud

Ajalooline lipp Tallinna toomkirikus (Foto: EELK arhiiv)

23. veebruaril käisid Tallinna Piiskoplikus Toomkirikus viimased ettevalmistused Vabariigi aastapäeva oikumeeniliseks jumalateenistuseks, mis toimub 24. veebruaril algusega kell 10.15. Kirikus olid asjalikult tegutsemas nii ERRi otseülekannet valmistava meeskonna liikmed kui ka toomkiriku töötajad, kes tolmuimejatega veel saalile viimast lihvi andsid. Toompraost Arho Tuhkru võiks leida rööprähklemas kiriku personalile viimaseid korraldusi andes, telemehi abistades ja altari ette auväärsetele kirikujuhtidele mõeldud toole paigutades, kuid leidis sellekski aega, et mõni sõna eesseisvast pidulikust sündmusest rääkida.

„Kui eelmisel aastal pidasime piirangute tõttu aastapäeva teenistust tühjas kirikus, siis seekord on meie uksed taas linnarahvale avatud. Siiski tuleb arvestada piirangutega: nii näiteks tohib toomkiriku 450 kohaga saali kokku tulla umbes 200 inimest,“ rääkis Arho Tuhkru. Kuna tänavu ametlikku presidendi vastuvõttu ei ole, siis kirikusse diplomaatilise korpuse esindajaid oodata ei ole ning on paremad võimalused sündmusest osa saada. Need, kes soovivad jumalateenistusest osa saada sellel vahetult osalemata, saavad seda teha televisiooni otseülekande või koguduse kodulehe vahendusel.

Kirikusse on Eesti riigi sünnipäeva auks taas heisatud suur riigilipp, mis esmakordselt võeti välja Vabariigi 100. aastapäeva jumalateenistuseks ja nüüd ehib kirikut igal riigi sünnipäeval. „Esimest Eesti Vabariiki näinud lipp on heisatud pealöövi võlvkaare kohale ehk kirikus kõige kõrgemale positsioonile, mis üldse võimalik,“ märkis Tuhkru.

Ebatavaliselt suurte, 2×4 m suuruse riigilipu leidsid ehitajad kiriku orelirõdu remondi käigus 1983. aasta paiku ja sealt toimetati see võimude eest vaikselt koju varjule. Tagasi oma kodusesse kirikusse kolis see reformatsiooni 500. aastapäevaks 2017. aasta sügisel. Oma kõrge ea kohta näeb trikoloor üsna kõbus välja, hindas toompraost. Vaatamiseks tuuakse see välja vähemasti korra aastas, kindlasti aga riigi sünnipäeval. Vaimulik lisas, et nüüdseks on auväärsele lipule peidikust välja ilmunud ka sõsar, mida samuti kokku pakituna aastakümneid peidus hoiti.

Arho Tuhkru sõnul on Vabariigi aastapäeva jumalateenistusel ammuseks heaks tavaks saanud, et need on oikumeenilised – sellel teenivad koos kõigi kristlike kirikute esindajad. „Meie kristlike kirikute traditsioonid on veidi erinevad, kuid rõõmu teeb see, et oma riigi sünnipäeval saame teenida Jumalat üksmeeles ja nähtavas ühtsuses. Sel moel saame anda lootuse ja rahu sõnumi kõigile, kes jumalateenistusest osa saavad.“

Eesti Vabariigi aastapäeva oikumeenilisel jumalateenistusel Tallinna Piiskoplikus Toomkirikus teenivad EELK esindajatena peapiiskop Urmas Viilma, Tallinna Piiskopliku Toomkoguduse toompraost Arho Tuhkru ja diakon René Paats ja Eesti Kirikute Nõukogu liikmeskirikute esindajatena EKNi president, peapiiskop emeeritus Andres Põder, EKNi asepresident, Rooma-Katoliku kiriku piiskop Philippe Jourdan, EAÕK metropoliit Stefanus, MPEÕK metropoliit Eugeni, Armeenia Apostliku Kiriku piiskop Balti riikides Vardan Navasardyan, EKNK piiskop Alur Õunpuu, EEKBKL president Erki Tamm, Eesti Metodisti Kiriku superintendent Robert Tšerenkov, Eesti Karismaatilise Episkopaalkiriku preester Toomas Eriste ja EKN täitevsekretär pastor Ruudi Leinus.

Muusikud: orelil Kadri Ploompuu, trompetitel Indrek Vau ja Villem Süvari, timpanitel Rein Roos, Tallinna Toomkooli koor Kaja Posti ja Piret Kulla juhatusel ning Toomkoguduse koor “Laudate Dominum” Veljo Reieri juhatusel.

Sündmuste ajakava 24.02.2022: 

Kell 7.30 Pidulik riigilipu heiskamine Pika Hermanni torni
Otseülekannet vahendavad ETV, ETV+, Vikerraadio, Raadio 4 ja ERR.ee portaal.

Kuberneri aias toimuval sündmusel peab kõne riigikogu esimees Jüri Ratas. Õnnistussõnad ütleb Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku peapiiskop Urmas Viilma.

Kell 9 Pärgade asetamine Vabadussõja võidusamba jalamile
Otseülekannet vahendavad ETV, ETV+ ja ERR.ee.

Tseremoonial Tallinnas Vabaduse väljakul esineb kõnega peaminister Kaja Kallas.

Kell 10.15 Oikumeeniline jumalateenistus Tallinna Piiskoplikus Toomkirikus
Otseülekannet vahendab ETV.

Oikumeenilisel jumalateenistusel Tallinna Piiskoplikus Toomkirikus teenib EELK peapiiskop Urmas Viilma.

Kell 12 Kaitseväe paraad Vabaduse väljakul
Otseülekannet vahendavad ETV, ETV+, Raadio 4 ja ERR.ee.

Paraadi võtab vastu president Alar Karis, paraadi juhatab Kaitseväe juhataja kindralleitnant Martin Herem.

Kell 18.40 Vabariigi aastapäev Estonias
Otseülekannet vahendavad ETV ja ETV+, Raadio 4 pidulik programm algab kell 18.

Kell 19 President Alar Karise kõne
Otseülekannet vahendavad ETV, ETV2 (viipekeelse tõlke ja subtiitritega), ETV+, Vikerraadio, Klassikaraadio, Raadio 4 ja ERR.ee.

Kell 19.30 Vabariigi aastapäeva kontsert
Otseülekannet vahendavad ETV, ETV+, Vikerraadio, Klassikaraadio ja ERR.ee. 

Lisa kommentaar