TEMPT Arhitektid: Ruhnu Uus Kirik saab olema Baltimaade kõrgeim puithoone

TEMPT Arhitektid: Ruhnu Uus Kirik saab olema Baltimaade kõrgeim puithoone

Uus moodne CLT- puidust sakraalhoone vanade ajalooliste kirikuhoonete kõrval (Joonis: TEMPT Arhitektid)

„Head uudised! Projekt Ruhnu Uus kirik on saanud heakskiidu ja läheb nüüd edasi järgmisesse etappi. See saab olema Balti regiooni kõrgeim puithoone ja on kindel maamärk kogu riigile!“ rõõmustab arhitektuuribüroo TEMPT Arhitektid oma Facebooki lehel. „Täna, kui saare rahvaarv kasvab, palgati TEMPT arhitektid ansamblit täiendama moodsa ristkiht-liimpuidust (CLT) hoonega. Kuna kumbki saarel asuv kirik ei vasta avalikele koosolekuruumidele ja hoone energiatõhususele kehtestatud EL-i nõuetele, tehakse kahest esimesest hoonest Ruhnu muuseum.“ Arhitektuuribüroo tunnustab otsust: „See julge käik annab eeskuju paljudele teistele omavalitsustele, kuidas lahendada olemasolevate hoonete probleeme jätkusuutlikult ja keskkonnasõbralikult.“

Uus kirik saab olema 17. sajandil ehitatud Baltimaade vanima puukiriku ja 110 aasta eest selle kõrvale ehitatud kirikuhoonete kõrval juba kolmas. Ehitamist rahastavad arhitektuuribüroo teatel Ruhnul elanud rannarootslaste järeltulijad koos mitmete kultuuriasutuste ja Ruhnu vallaga. Saare miljöös loob kaasaegne ristkiht-liimpuidust sakraalhoone arhitektuuribüroo hinnangul suure muutuse ja kolmest kirikust koosnev ainulaadne ning vägev arhitektuuriansambel saab uueks turismimagnetiks.

Uudist uuest kirikuhoonest tervitavad ka suveperioodil saarel nädalasel puhkusel viibivad ja pühapäeviti Ruhnu kohalikku rahvast ning saare külalisi teenivad vaimulikud. Koguduse liikmete arv kasvab Ruhnu saarel jõudsasti ning ka turiste liigub saarel palju – nii on juba algaval hooajal tekkimas olukord, et kahest kirikuhoonest võib pühapäeviti teenistusele tulijate rohkuse tõttu jääda väheks. Peagi saab õnneks aga kasutusele võtta veel kolmandagi kirikusaali ning üheaegselt pidada kolm teenistust.

Baltimaade vanim puukirik ehitati rannarootslaste poolt Ruhnu saarele 1644. aastal. Hiljem, aastal 1912 ehitati selle kõrvale kõrgem kivikirik, mille valmimise 110.  aastapäeva tähistatakse pidulikult tänavu juulis.

Meeldib 1

Lisa kommentaar