Venemaa sõda Ukrainas saab Kirikute Maailmanõukogu üldkogul tulist kriitikat

Venemaa sõda Ukrainas saab Kirikute Maailmanõukogu üldkogul tulist kriitikat

Eestlased Kirikute Maailmanõukogu üldkogul (Foto: peapiiskop Urmas Viilma Facebooki leht)

31. augustist 8. septembrini toimub Saksamaal Karlsruhes Kirikute Maailmanõukogu (KMN) üldkogu, kuhu koguneb üle maailma erinevate kirikute umbes 3000 delegaati ja tuhatkond külalist. EELK esindajatena osalevab KMN üdkogul delegaadina peapiiskop Urmas Viilma ja õpetaja, Pärnu praoskonna abipraost Tauno Teder, kes on aastaid kuulunud ka KMN keskkomiteesse. Partnerorganisatsiooni külalisena osaleb üldkogul ka Luterliku Maailmaliidu peasekretär õpetaja Anne Burghardt.

1948. aastal asutatud Kirikute Maailmanõukogu on maailma suurim oikumeeniline organisatsioon, kuhu kuulub 352 kirikut 120 riigist kokku enam kui 500 miljoni liikmega. Eesti kirikutest on EELK ainsana KMN täisliige.

Saksamaa president Frank-Walter Steinmeier pidas 11. Kirikute Maailmanõukogu kongressil kõne, kus ta kritiseeris tugevalt Vene õigeusu kiriku toetust Venemaa agressioonile Ukraina vastu. See pälvis ka meedias rahvusvahelist tähelepanu ning uudis Saksamaa presidendi sõnavõtu kohta ilmus ka ERRi portaalis.

„Saksamaa liidupresident Steinmaieri kõne Karlsruhes toimuval Kirikute Maailmanõukogu üldkogul oli tõepoolest väga selgesõnaliselt julge,“ kommenteeris peapiiskop Urmas Viilma oma Facebooki postituses. „Sakslased, kellega sel teemal üldkogul viibides olen rääkinud, on olnud positiivselt üllatunud. Saksamaa liidupresidendilt tavaliselt ei oodata nii selgelt poliitilisi seisukohavõtte.“

„Mis puudutab Venemaa sõda ja agressiooni Ukrainas, siis on see teema üldkogul aktuaalselt üleval,“ jätkas peapiiskop, kuid kirjeldas samas ka paradoksaalset olukorda, kus Venemaa õigeusu kirik on saanud saata kohale oma täieõiguslikud delegaadid, kuid Ukraina kirikud mitte. Ja seda põhjusel, et varasematel üldkogudel on Ukraina õigeusu kiriku delegaadid kuulunud Moskva patriarhaadi delegatsiooni hulka.

Urmas Viilma kirjeldab, et Ukraina õigeusu kirik on seekord kohal iseseisvalt KMN kandidaatkiriku liikmetena ja teine Ukraina õigeusu kirik, mis on ennast Moskva patriarh Kirillist distantseerinud ja ka Venemaa sõja hukka mõistnud, kuid on endiselt Moskva patriarhaati kuuluv kirik, sai kutse osaleda üldkogul külalisena kui Ukraina Oikumeenilise Nõukogu liikmeskirik.

„Nõnda on siin Karlsruhes kohal nii Vene kui kahe Ukraina õigeusu kiriku delegatsioonid, kuid ainult Moskva delegatsioon liikmed saavad hääletada. Muuhulgas ka uuel nädalal arutelu alla tuleva teksti üle, mis käsitleb Venemaa sõda Ukrainas,“ lisas Viilma.

Peapiiskop juhib tähelepanu, et ERRi artikkel ei kajasta siiski president Steinmaieri “kui ühe kristlase teiste kristlaste hulgas” vaadet kiriku ja kristlaskonna rolli kohta maailmas. ta soovitab ingliskeelset kõne teksti lugeda KMN kodulehelt.

1948. aastal asutatud Kirikute Maailmanõukogu on maailma suurim oikumeeniline organisatsioon, kuhu kuulub 352 kirikut 120 riigist kokku enam kui 500 miljoni liikmega. Eesti kirikutest on EELK ainsana KMN täisliige.

Loe lisa:

Saksa president: Vene õigeusu kiriku toetus sõjale on pühaduseteotus, err.ee 02.09.2022

German federal president Frank-Walter Steinmeier’s address at the WCC 11th Assembly, World Council of Churches, 31.08.2022

Lisa kommentaar