Aita taastada ajalooline Jõelähtme kiriku orel!

Aita taastada ajalooline Jõelähtme kiriku orel!

Orelivilede saabumist kirikusse jälgib organist Andres Uibo (Foto: Jõelähtme Kirikumõisa Sihtasutus)

Jõelähtme Kirikumõisa Sihtasutus kutsub üles annetama ajaloolise kirikuoreli restaureerimiseks, mis on vaikiinud juba 25 aastat. Praeguseks on kogutud ligi 60000 eurot, mis on umbes viiendik vajaminevast summast.

Sihtasutuse üleskutses seisab: “See imepärane muusikainstrument on teeninud kogukonda pikka aega ning meie sooviks on, et pill hakkaks taas helisema ja laulma.

Toetustena oleme kogunud ja tasunud orelimeistrile 58122 eurot, aga see on vaid viiendik kogu vajaminevast summast. Orel vajab jätkuvalt tuge restaureerimistöödeks. Selle projekti realiseerimiseks vajame aga teie abi!

Oleme loonud annetusplatvormi, mille abil on võimalik panustada oreli restaureerimisse. Iga annetus, olgu see suur või väike, on äärmiselt oluline ja aitab lähemale jõuda meie eesmärgile.”

Ajaleht Eesti Kirik kirjutas, et annetajate hulgas on palju kohalikke inimesi, aga ka rahvast kaugemalt. Vilesid on kingitud töölt lahkumise puhul, sünnipäevaks, lastele ja lastelastele, tänuks elavaile ja mälestuseks lahkunuile. Kuusalu, Loksa, Kose ja Leesi kogudused kinkisid hinnalised prospektiviled Jõelähtme kirikuõpetajate G. H. Schüdlöffeli, P. Loppenowe, Friedrich J. A. Assmuthi ja Woldemar F. Kentmanni mälestuseks.

Jõeähtme kiriku taastamist ootav orel (Foto: Jõelähtme Kirikumõisa Sihtasutus)

Gustav Normanni 1858. aastal valminud orel lõhuti II maailmasõja ajal ning seati käepäraste vahenditega mängukõlblikuks pärast sõda. Viimased 25 aastat on pill vaikinud, sest puudu on hulk vilesid. Taastatav orel hakkab kandma Normanni ja uue, veel valimata orelimeistri nime. Vanast orelist soovitakse kasutada kõike, mis on väärtuslik. See, mis katki või puudu, tehakse uus. Jõelähtme kiriku uue oreli kavandi ja dispositsiooni autor on prof Uibo. Orelil on ühtekokku 17 registrit, üks register sisaldab 56 vilet, pedaaliregistris on 30 vilet. Vilede hinnad algavad 30 eurost.

Toetada saab siin: https://kirikumoisa.eu/?page_id=576

Lisa kommentaar