Andres Põder: Läänemetsa sõnad geipastori ründamise kohta tulid talle ringiga tagasi

Andres Põder: Läänemetsa sõnad geipastori ründamise kohta tulid talle ringiga tagasi

Peapiiskop emeeritus Andres Põder (Foto: EELK arhiiv)

Süüdistades Eesti poliitikuid ja usujuhte Venemaa kodaniku poolt Soome geipastori vastu toime pandud kuritegelikule rünnakule kaasaaitamises, sai siseminsiter ise kõrvetada, kirjutab peapiiskop emeeritus Andres Põder ajalehes Postimees avaldatud arvamusartiklis.

Sõnadel on tagajärjed, leidis hiljaaegu sotsiaaldemokraadist siseminister Lauri Läänemets, süüdistades Eesti poliitikuid ja usujuhte Venemaa kodaniku poolt Soome geipastori vastu toime pandud kuritegelikule rünnakule kaasaaitamises. Kui ministrilt nõuti konkreetsete nimede nimetamist või alusetu süüdistuse pärast vabandamist, imestas Läänemets et sellist mõtteavaldust keegi nii isiklikult võtab. «Ma tegelikult pidasin üldse laia üldsust silmas,» selgitas ta TV3-le, loobudes samas vabandamast.

Andres Põder kutsub poliitikuid üles olema väga ettevaatlikud sõnade kasutamisega, veel enam nende tähenduse muutmisega õigusaktides, sest sõnadel on tagajärjed, mis ei sõltu ainult sellest, millise sisu annab neile nende kasutaja, vaid esmajoones sellest, mis tähendus on neil kuulajatele ja lugejatele.

“Kui mõne kuritegeliku akti taga on võimalik näha poliitikute või usujuhtide sõnakasutust, milliseid tagajärgi võiks siis tuua ekslik või eksitav väljendusviis, mis saanud lausa seaduse jõu?” küsis Põder ja soovis oma artiklis asjaosalistele vastutustunnet heade tagajärgede taotlemisel.

Loe lisa:

ANDRES PÕDER ⟩ Läänemetsa sõnad geipastori ründamise kohta tulid talle ringiga tagasi, Postimees 14.06.2023

Peapiiskop Urmas Viilma kommentaar geipastori ründamise järel, selle käsitlus ja hilisem vabandus Eesti Ekspressi huumoriveergudel, peapiiskop Urmas Viilma Facebooki leht

Lisa kommentaar