Eesti Kirik 14.06.2026

Eesti Kirik 14.06.2026

Eesti Kirik 14.06.2023

Ülevaade sellest, mida pakub oma lugejatele ajaleht Eesti Kirik 14. juunil Issanda aastal 2023

Eesti Kirik ilmub leinapäeval. Avaldame katkendi kirjanik Katrin Lauri raamatust „Tunnistaja“ ja tema kaaskirja sellele katkendile, mis kannab pealkirja „Neilt olid võetud pisarad“. Mäletame kõiki, kes on kannatanud ning ka oma elu kaotanud küüditamiste ja võõrvõimu vaenamise läbi!

„14. juunil mäletavad oma 1941. aasta küüditamisohvreid Eesti kõrval Läti, Leedu, Moldava, Ukraina ja Valgevene. Kokku küüditati Stalini käsul teadaolevalt 13 rahvuse esindajaid. Eestis koguti selle põhjamaiselt valge öö kõige pimedamatel tundidel küüditatutena kokku umbes 10 000 inimest, kellest jättis elu umbes 6000,“ kirjutab juhtkirjas peapiiskop Urmas Viilma.

Esilehel saame osa Urvaste kirikus toimunud vennastekoguduse suvepäevast, mille teemaks oli „Rahu Jumalaga“. Kohal käis peatoimetaja Liina Raudvassar.

Võru praostkonna laulupäev toimus sel aastal Räpinas. Laulupäevast tundsid rõõmu nii lauljad kui ka kirikulised.

Peapiiskop Urmas Viilma ristis isiklikult Martna ja Ridala koduduses kokku 27 last. Ühest perest oli lausa seitse last ristimisel. Kogudusi teeniv õpetaja Küllike Valk sai kahe lapse ristiemaks. 

Tartu Maarja koguduse liige Lea Saar annab kultuurisoovituse: külastage Tartu laulupeomuuseumis etenduvat lavastust „OH JUMAL!“.

Toimetaja Kätlin Liimets külastas aprilli keskel Saku Toomase kogudust ja jagab, mida nägi, koges selle külaskäigu ajal, mil sai osa noore koguduse igapäevaelust ja n-ö imenippidest, mis on aidanud inimesi Jumala juurde juhtida ja liikmeskonda kasvatada.

„Keegi on öelnud, et traditsioon on see, mis teatab, et surnud on juba hakanud roiskuma. Ses humoorikas lauses on omajagu tõtt sees,“ alustab värvikalt arvamuslugu teoloog Ergo Naab

„Eesti ühiskond on praegu üsna polariseerunud – nende vahel, kes kaitsevad perekonna ja abielu traditsiooni, ja nende, kes tahavad ära kasutada praegust vasakliberaalset enamust. Polariseerunud ühiskonnas on raske olla asjalik, kuid ometi vajab Eesti just asjalikkust, et vältida kultuurisõda,“ kirjutab arvamusloos füüsikust Tartu ülikooli kaasprofessor Stefan Groote.

Pildipalveid teeb sel kuul Toronto koguduse liige Peeter Põldre, pühapäeva teema avab Tallinna toomkoguduse abiõpetaja Joel Siim ja lehejutlus pärineb Tallinna Kaarli koguduse õpetaja Jaak Ausi sulest.

Lisa kommentaar