Elva valla neli kirikut ootavad katuseid

Elva valla neli kirikut ootavad katuseid

Pildil on Elva vallavanem Priit Värv (paremalt), EELK Valga praostkonna projektijuht Miina-Liisa Kuusemaa, Puhja koguduse õpetaja Tiit Kuusemaa ning kohalik kultuurijuht ja koguduse liige Enn Tobre. (Foto: Liina Raudvassar)  

Esmaspäeval, 17. aprillil kogunesid Puhja seltsimajas kõik need, kes on oma mureks võtnud küsimuse, kuidas saada korda Elva valla territooriumil asuvate luterlike kirikute katused. 

Mure Valga praostkonda kuuluva ja Elva valla alale jääva nelja kiriku – Elva, Puhja, Rannu ja Rõngu – katuste osas pole tegelikult uus, kirjutab ajaleht Eesti Kirik. Probleem on juba mõni aeg ilmne ning asjatundjad on olukorda kriitiliseks hinnanud ja märkinud, et kiiremas korras tuleks nende renoveerimisse panustada. 

Paradoksaalselt muutus laiema avalikkuse jaoks nimetatud mure aga nähtavaks seoses rõõmsa uudisega. Uudisega, mis rääkis, et riik on eraldanud muinsuskaitseameti kaudu nende nelja kiriku kordategemiseks kokku 551 929 eurot (toetust said kirikud Rannus 200 000 eurot, Rõngus 200 000 eurot, Elvas 96 270 eurot, Puhjas torni jaoks 55 659 eurot). Rõõmust tõukus mure – et tööde alustamiseks riigilt laekuvat summat kasutada, on vaja liita vahendite hulka oma kapital, kokku 68 135 eurot.

Seda raha kogudustel pole. Omafinantseeringu leidmiseks koputati piirkonna omavalitsuse, Elva vallavalitsuse uksele. Valla juhtide vastus oli, et uudis on küll rõõmustav ja meeldiks väga väljavaade saada piirkonna kirikud kui atraktiivsed turismimagnetid ning kohalikud kultuuritemplid korda, ent – soovitud raha ei ole kuskilt võtta.  

Tekkinud tupikseisu lahendamiseks otsustasid kogudused eesotsas Valga praostkonna projektijuhi Miina-Liisa Kuusemaaga kokku kutsuda avaliku rahvakoosoleku. Katust pakkus selleks Puhja seltsimaja.

Loe lähemalt:

Liina Raudvassar “Üks vald, neli kirikut, ühine mure”, Eesti Kirik 19.04.2023

Lisa kommentaar