Galerii: EKK assamblee esimene päev, 15. juuni

Galerii: EKK assamblee esimene päev, 15. juuni

Sel nädalal (14.-20. juunil) toimub Tallinnas Kultuurikatlas Euroopa Kirikute Konverentsi (EKK) peaassamblee, mis on toonud Eestisse üle 300 kirikute esindaja üle Euroopa, sealhulgas mitmed kirikupead. Eestit külastavad peaesinejatena Valgevene opositsiooniliider Svjatlana Tsihhanovskaja, Konstantinoopoli oikumeeniline patriarh Bartholomeos I, endine Canterbury peapiiskop Rowan Williams ja saksa sotsioloog Hartmut Rosa

Eile, 15. juunil toimus assamblee raames pleenaaristung, peaettekande pidas Svjatlana Tsihhanovskaja (videosalvestust saab vaadata siit) ning avateenistusel Tallinna Jaani kirikus oli Pärt Uusbergi uue teose “Ema õnnistus” esmaettekanne “Lambertuse” ja “Credo” ühiskoori esituses helilooja juhatusel. Päeva lõpetas pidulik õhtusöök Tallinna kruiisisadama terminalis, kus lauakõne pidas teise võõrustava kiriku pea, metropoliit Stefanus. Assamblee avapäeval toimunud plenaaristungil tervitas kohaletulnuid Tallinna linnapea Mihhail Kõlvart. Võõrustavate kirikute nimel, kelleks on EELK ja EAÕK, tervitas assambleel osalejaid peapiiskop Urmas Viilma.

Täna, 16. juunil peab peaettekande Saksa sotsioloog Prof. Dr Hartmut Rosa teemal „Milline on Euroopa sotsioloogiline kontekst“. Laupäeval peab peaettekande teemal „Kuidas näeme teoloogiliselt oma ülesannet Euroopas ja ühiskonnas“ Anglikaani kiriku endine Canterbury peapiiskop Lord Rowan Williams ning pühapäeval on oodata peaettekannet Konstantinoopoli Oikumeeniliselt Patriarhilt Bartolomeusilt teemal „Millised on Euroopa oikumeenilised ülesanded ja väljakutsed“. Toimuvad ka arutelud ja kuulamised ühiskonda ja Euroopat lõhestava sõja ja põgenikekriisi üle Ukrainas.

Jälgi eestikeelset infot e-kiriku lehel: https://e-kirik.eelk.ee/ekk-assamblee/

Pildigalerii fotode autor on Erik Peinar.

Loe ja vaata lisa:

Videokokkuvõte assamblee 1. päevast

Peapiiskop Urmas Viilma Facebooki leht

EKK assamblee koduleht

GALERII ⟩ Tallinna Jaani kiriku oikumeenilisel avateenistusel kõnelesid Euroopa kirikute juhid, Postimees 15.06.2023

Lisa kommentaar