Jaan Tammsalu: “Vahepeal tühistame, seejärel tühistame tühistamise.”

Jaan Tammsalu: “Vahepeal tühistame, seejärel tühistame tühistamise.”

Õpetaja Jaan Tammsalu (Foto: Tallinna Jaani koguduse ja kiriku Facebooki leht)

„Selles Eesti Vabariigis on juhtunud midagi kummalist ja on asutud inimesi tühistama,” mõtiskleb Tallinna Jaani koguduse ka kiriku Facebooki lehel õpetaja Jaan Tammsalu. “Nüüd on kätte jõudnud aeg, kus kõik, mida tühistatavad on eelnevalt teinud, unustatakse hetkega ära, mingi vaheriie tõmmatakse vahele. Üks viga on niivõrd tähtis, et selle teinud inimene lihtsalt hävitatakse, tühistatakse.”

Jaan Tammsalu tõmbab paralleeli ja meenutab, et Nõukogude ajal kustutati mitmed andekad kunstnikud suure punase kustukummiga. Üks neist oli näiteks luuletaja Artur Alliksaar. “Nagu Allksaare kohta öeldakse – ühel hetkel said paljud inimesed, kes ta kõrval olid teda imetlenud, aru, et parem on olla temaga tülis kui sõber. Sest ta lähedal, ta sõber olija on „ka selline“, kes tuleb tühistada. See on nagu Peetruse lugu, kus Peetrus ütleb kolm korda, et ta ei tunne ka seda Jeesust (Mt 26:68–75).

Vaimulik ise suhtleb jätkuvalt Rahvusooper Estonia endise peadirektori, praeguse Põhja-Pärnumaa vallavanema Aivar Mäega ja kommenteerib: “Ükstapuha, kuhu teda saata, ta tegutseb seal täistuuridel ja tulemuslikult.” Oma mitmekülgsete annete, töökuse ja visadusega meenutab Mäe talle teatridirektori, kolhoosi esimehe ja kirikuehitajana tuntud Kalev Raavet.

Tammsalu rääkis ka Andres Mustonenist, kes on lahkesti oodatud 1. septembril Tallinna Jaani kirikusse oma 70. sünnipäeva tähistama – oodata on maestro väärilist võimsat kontserti Iisraeli orkestri ja Itaalia lauljaga. “See saab olema suur ilus muusikapidu, tänulikkus Jumalale Tema lõputu armu eest ühe muusiku elus – nagu ta ütleski: „Kõik au Jumalale,“” kommenteeris kirikuõpetaja.

Vaimulik manitseb kõiki olema tühistamisega ääretult ettevaatlik: “Mõtleme lihtsalt natuke teises kategoorias. Kui see, keda täna tühistatakse, oleks sinu enda poeg, kas sa ei leiaks talle õigustusi? Oleks su enda abikaasa, enda väga lähedane inimene? Kas sa viskaksid ka kivi, kui juba kivide viskamiseks on läinud? Kui ametlikult juba visatakse.” Ta teeb ettepaneku: “Äkki võtaks kätte ja paneks paljud asjad, mida inimene on teinud, ühele poolele, plusside poolele? Teisele poolele võtaks ühe miinuse. Nüüd küsiks, kas see miinus kaalub need plussid nii alla?”

Ka ammu siitilmast lahkunud Juhan Smuuli kohta on kirikuõpetajal kaitsev sõna öelda: “Inimene ei saa ennast ise kaitsta, inimene ei saa enam ütelda, miks ta üht või teist asja tegi. Aga meil on üks paber! Ja selle paberiga võib hävitada. Kuidas see oli? Kärbes ja inimene on ühes asjas sarnased – mõlemat võib ajalehega maha lüüa.”

Hukkamõistust, teisisõnu verbaalsest hukkamisest tasub hoiduda veel ühel põhjusel – tühistamine kipub jõudma ringiga ka tühistaja endani, nendib vaimulik. “Ma arvan kindlasti seda, et tühistamine, mis praegu toimub, hakkab järjest enam laienema ja lõpuks me oleme rahvas, keda on võimalik rahvana tühistada. Sest me tühistame üksteist. Ja siis tuleb keegi, kellel on veel suurem kustukumm, ja tühistab meid rahvana. Kaklev rahvas on kergelt tühistatav rahvas. See, mida me teeme, on ääretult ohtlik. Äkki jätaks kohtumõistmise Kellegi Teise kätte?”

Loe lisa:

Tallinna Jaani koguduse ja kiriku Facebooki leht

Lisa kommentaar