Kontsert Kaarli kirikus: Tuuliki Jürjo 30 aastat Eesti kirikumuusikas

Kontsert Kaarli kirikus: Tuuliki Jürjo 30 aastat Eesti kirikumuusikas

7. veebruaril tähistati Tallinna Kaarli kirikus kontserdiga organisti, pedagoogi ja helilooja Tuuliki Jürjo 30 aasta pikkust teenimist kirikumuusikuna. Kontserdil “Hing, olgu siht sul taevas” astusid üles 11 koori ja ansamblit 8 dirigendi juhatusel. Muusikasündmusel osales nii heliloomingu ja laulusõnade autorina, aga ka dirigendi ja laulude saatjana ka Tuuliki Jürjo ise.

Kontserdi avasid peapiiskop Urmas Viilma koos Tallinna Kaarli koguduse õpetaja Jaak Ausiga, et anda Tuuliki Jürjole 30-aastase ustava töö eest EELK tänukiri. EELK kirikumuusika assessor praost Marko Tiitus lausus oma tervituses, et Tuuliki Jürjo „nime, näpu- või jalajälgi“ võib leida muusikatöö eri valdkondades ja lausus: „Kui mõne aja pärast keegi kirjutab eesti kirikumuusika või kirikuloo käsitlust, siis ilmselt sinuga seotud lõike saab olema päris mitu.“

Kontserdil esinesid Tallinna Kaarli koguduse kontsertkoor, kammerkoor Canorus, noorteansambel ja naiskoor; Tallinna Jaani koguduse segakoor ja naiskoor; Tallinna Püha Vaimu koguduse kammerkoor; Tallinna Peeteli koguduse kammerkoor; Viimsi Püha Jakobi koguduse kammerkoor; Keila koguduse lauluansambel Mikael ja Viljandi Jaani koguduse naisansambel Iris. Dirigendid olid Piret Aidulo, Kersti Petermann, Eve Padar, Aivi Otsnik, Riho Ridbeck, Andrus Kalvet, Pille Metsson ja Tuuliki Jürjo.

Tuuliki Jürjo alustas kirikumuusikuteed 1992. aastal Tartu Maarja koguduse (toona Tartu Peetri koguduse Maarja pihtkonna) noortekoori dirigendina. Koori juhatas ta 2000. aastani, mil siirdus teenima Narva. Sealse Aleksandri koguduse juures loodud noortekoori Alfa ja Omega juhatas ta 2014. aasta lõpuni. Alates 2015. aastast elab Tuuliki Jürjo Viljandis ning juhatab Jaani koguduse naisansamblit Iris.

Kõigi nende aastate jooksul on Tuuliki Jürjo kirjutanud ka kooriloomingut, põhiliselt oma kooridele esitamiseks. Lisaks on Jürjo loonud seadeid rahvakoraalidele, spirituaalidele ja muudele meloodiatele. Narva Aleksandri torni pühitsemiseks on Tuuliki Jürjo kirjutanud „Tornimissa“, lisaks on tema suurvormidest tuntumad „Advendikantaat“ ja „Ristija Johannese kantaat“.

Tuuliki Jürjo loodud koorimuusikat on avaldatud kogumikes „Ave Maria. Laule Neitsi Maarjale“, „Üks roosike on tõusnud“, „Nüüd rõõmsasti kõik laulgem“, ja „Laula, hing“ ning esitatud Suure-Jaani vaimulikel laulupäevadel.

Jürjo on lõpetanud Tallinna Riikliku Konservatooriumi muusikapedagoogika erialal (1989). Organistina asus Tuuliki Jürjo tööle 1997. aastal. 2001 lõpetas ta Tartu Elleri nim. Muusikakooli  Urmas Taniloo juures ning 2010 EMTA Andres Uibo juures. On osalenud mitmetel meistrikursustel, andnud kontserte kodu- ja välismaal, õpetanud orelit lastele, olles ka laste oreliõppe metoodika väljatöötaja. Ta on kirjutanud orelipalu ja orelitsükleid.

Produtsendina on Tuuliki Jürjo korraldanud rohkelt kontserte, kontserdisarju („Mu süda, ärka üles“) ja festivale. On Viljandi Orelifestivali kunstiline juht. Aastast 2010 on Tuuliki Jürjo EELK Kirikumuusika Liidu juhatuse esimees.

Lisa kommentaar