Peeter Raudsepp: “Vaja on koroonaajast välja tulla, omavahel jälle rohkem suhtlema hakata.”

Peeter Raudsepp: “Vaja on koroonaajast välja tulla, omavahel jälle rohkem suhtlema hakata.”

Tallinna Jaanikoguduse juhatuse esimees Peeter Raudsepp (Foto: Heidi Tooming/Tallinna Jaani koguduse ja kiriku Facebooki leht)

„Aa, sa oled Tallinna Jaanist – mis teil viga, te olete ju Jaani kogudus,“ kommenteerinud keegi mullu sügisel toimunud juhatuseesimeeste konverentsil, kui kuulis, millist kogudust Peeter Raudsepp esindab. “See on väljastpoolt saadud tunnustav hinnang selle kohta, et kogudus on suutnud oma asjade eest hästi hoolt kanda,” leiab Raudsepp sellele mõeldes.

Tallinna Jaani koguduse juhatuse esimees kõrvutas tööd koguduse juures oma igapäevase kogemusega suurte ettevõtete juhina: „Eks mina mõtlen ikka ratsionaalselt – äris on ka struktuurkapital. Üks juriidiline keha ilma organisatsioonita, ilma inimesteta ei ole mitte midagi väärt, ta ei suuda midagi luua. Aga nii ta meil tegelikult on, toimime hästi,“ kommenteeris ta. Aasta 2022 on olnud koguduse ja kiriku jaoks mitmes mõttes hea ja selle taga on olnud koguduse oskus erinevaid inimesi ühtekokku koguda ja nad asjade eest sellisel moel hoolima ja vaeva nägema panna.

Koguduse õpetaja Jaan Tammsalu tõdes möödunud aastal juhtunule ja tehtule tagasi vaadates: „Me võime teha põhjalikke analüüse ja arengukavasid, aga siis tekib taas tunne, et nii ongi, nagu on öeldud: „Kui inimene teeb plaane, siis Jumal naeris.“ Mulle tundub, et ma nägin eelmisel aastal mitu korda, kuidas Jumal vahvalt meie plaanipidamiste peale naeratas. Sellistest suurtest asjadest, mida me eelmisel aastal ära tegime või alustasime, ei olnud me julgenud isegi unistada.” Võimalused ja vahendid tulid läbi päranduste ja läbi Tallinna linna toetuse, lisaks kõigele olid ka paljud koguduseliikmed ning kirikuskäijad eelmisel raskel aastal väga ohvrimeelsed.

Nähes, kui kiiresti raha oma väärtust kaotab, otsustasid koguduse juhatus ja nõukogu mitte hakata raha koguma, vaid selle eest kirik ja koguduse maja paremasse korda saada ja suured ohud likvideerida. Kirikusse paigaldati neli suurt ja käärkambrisse neli väiksemat vitraažakent ja üheksa akent said restaureeritud. Kapitaalse uuenduskuuri läbis kogudusele kingitud kontsertklaver. Kogudusele kingiti dr Toomas Pauli portreebüst ja Prantsuse kunstniku Robert Falcucci suur maal „Kristus“. „Tasapisi taastub koroonapiirangute eelne olukord. Paljud julgevad taas tulla,“ rõõmustab vaimulik.

Juhatuse esimees Peeter Raudsepp seab samuti alanud aastaks sihte: „2023. aasta on aeg, kui me taastame seda, mis oli enne koroonaaega, ja vaatame ka värskete mõtetega ringi, kuidas seda edasi arendada ja uut luua – ürituste mõttes. Vaja on koroonaajast välja tulla, omavahel jälle rohkem suhtlema hakata.“

Loe lisa:

Tallinna Jaani koguduse ja kiriku Facebooki leht

Meeldib 1

Lisa kommentaar