Põlva pühakoja lagi on vaheldumisi kolme värvi

Põlva pühakoja lagi on vaheldumisi kolme värvi

Põlva kiriku värske lagi (Foto: Põlva Maarja kiriku Facebooki leht)

“Sõltuvalt päikesevalgusest tundub lagi kohati rohekas, siis jälle sinakashall ning mõnikord täitsa valge. Sellisele värvile ei oska nimegi anda,” tõdes Põlva Maarja koguduse õpetaja Toomas Nigola intervjuus Lõuna-Eesti Postimehele.

Ajalooline toon tuvastati laest alla pudenenud puidutüki pealt ning selgus, et kunagi oligi seal olnud nii rohelist, sinist kui ka valgele lähedast helehalli. Koguduses korraldatud rahvaküsitluse  järgi, millist värvi lagi olema peaks, jäid sõelale taevasinine ja valge. Kompromissi tulemusena on esindatud kolm värvi, sealhulgas roheline, märkis Nigola.

Koguduse õpetaja sõnul on remonditööd aega võtnud viis aastat. “Pärast seda, kui olime märganud kiriku müüridesse tekkinud suuri pragusid, võeti ette uuringud. Järgnes projekteerimine ning muinsuskaitse eritingimuste väljatöötamine,” selgitas ta.

“Laepealsete talade vahetusele kulus kaks aastat, kolmandal aastal vahetati kiriku katus ning neljandal parandati lage – välja lõigati pehkinud kohad ja asendati uute laudadega. Nüüdseks on peale värvitud mitu kihti värsket värvi ning pandud enne seda katkistele kohtadele ka krohvi. Suur töö on lõpule jõudnud.”

Kirikus vajaksid ülevõõpamist ka aastakümnetega tuhmunud seinad, veelgi pakilisemad on aga aknad ja uksed, mille kaudu talvel palju soojust kaotsi läheb. Värskendamist ootab ka altarimaal.

Loe lisa:

Käsilolevate tööde kohta lugeda ja koguduse tööd toetada saab aadressil:

Meeldib 1

Lisa kommentaar