Rakvere Kolmainu kiriku tornimunasse olid linnud teinud pesa

Rakvere Kolmainu kiriku tornimunasse olid linnud teinud pesa

Rakvere Kolmainu kiriku tornitipp (Foto: Janek Seidelbergi Facebooki leht)

Rakvere Kolmainu kiriku tornikiiver on värvitud ning torni tipus olev muna ja rist saavad viimast lihvi. Tööstusalpinistid paigutasid 13. juulil munasse ka uue ajakapsli. Metallsilindrisse pakitud läkitus leitakse loodetavasti paarisaja aasta pärast, kirjutab Virumaa Teataja.

Tornikiivri värvimise ja korrastamisega tegelenud RopeTech OÜ juhataja Mikk Vissak rääkis lehele, et munas oli auk ja selle olid ära kasutanud varesed või hakid, kes olid muna sisse pesa teinud ja selle oksaraage täis tassinud. Tema sõnul oli sealt neljapäevaks välja toodud umbes 20 liitrit oksarisu ja teist sama palju jäi sinna veel. Küll aga õnnestus risu seest üles leida läkitus minevikust, mis tavapäraselt pandi just kirikute tornimuna sisse. Metallist plaadikesel on  saksakeelne kiri toonaste meistrite ja kirikuõpetaja nimedega, selgelt on nähtav aastaarv 1852, mil Rakvere Kolmainu kiriku tornikiiver praegusel kujul valmis.

Ülevalt alla toodud plaadike pannakse lähiajal kõigile vaatamiseks välja. Vana läkituse asemele aga paigutati tornimunasse uus: kiri, kus lühidalt tutvustatakse Rakvere Kolmainu kiriku koguduse praeguseid tegemisi ning millele andsid oma allkirja õpetaja Tauno Toompuu ja koguduse juhatuse liikmed. Veel mahtusid silindrisse neljapäevane Virumaa Teataja ning mõned käibel olevad Eesti euromündid.

Kiriku tornikiivri remont on lõpusirgel, aga samal ajal jätkub hoone fassaadi ülevärvimine kahest küljest ja kirik on veel mõnda aega tellingutes.


Loe lisa:

Aivar Ojaperv „Tööstusalpinistid viisid Rakvere kiriku tornimunasse uue ajakapsli”, Virumaa Teataja 15.07.2023

Lisa kommentaar