Aasta esimene “Piibel köögis” on juba sel laupäeval

Aasta esimene “Piibel köögis” on juba sel laupäeval

Kokkamist ja Piibli tarkuste omandamist saab vägagi hästi ühendada, kinnitab kristlastest kokandusentusiastide kogemus. Selle kalendriaasta esimene “Piibel köögist” kokkusaamine on juba sel laupäeval, 14. jaanuaril algusega kell 12.00 Nurga talus, õpetaja Kristel Engmani kodus. Piiblitunni peab Tartu Ülikooli Jaani koguduse õpetaja dr Triin Käpp, kes jätkab piiblitundide sarja teemal “Emotsioonid Piiblis” ja räägib surmahirmust. 
Korraldaja Haapsalu Püha Johannese kogudus palub kõigil huvilistel teatada oma osalemissoovist mariastrauss@gmx.de või tel. 5358 3276. 

Ka 2022. aasta viimane “Piibel köögis” toimus detsembris Nurga talus. Perenaine õpetaja Kristel Engman pidas piiblitunni, mille teemaks olid emotsioonid. Söögiks valmistati kala Iisraeli moodi ja hummust.

Detsembri “Piibel köögis” retsept

Foto: Johannese Sõnumid, jaanuar

Hummus ehk kikerhernepasta

Allikas: https://nami-nami.ee

Vaja läheb: 400 g purk kikerherneid; 4 sl oliiviõli; 2-4 sl tahiini seesamipastat; 1 tl jahvatatud vürtsköömneid; veidi peenestatud küüslauku soovi korral; 1 sidrun; soola ja musta pipart.

Valmistamine:

Suru kikerherned, veidi vett, sool, pipar, sidrunimahl ja vürtsköömned ja/või küüslauk puruks (nt köögikombainis).

Lisa oliiviõli, maitsesta soovi korral tahiiniga (siis saad hummus bi tahini) ja pane segu kaussi.

Kui hummus on liiga paks, siis sega juurde veidi vett või oliiviõli. Õige hummus peaks olema kreemjas ja pehme, ent mitte vedel.

Serveeri röstitud pika saia või pitaleivaga, kuid hummust võib kasutada ka nt keedetud munade täitmiseks. Kaunistamiseks võid kasutada paprikapulbrit, sumahhi (äädikapuu kuivatatud ja jahvatatud marjad), hakitud maitserohelist, peenestatud vürtsköömneid, keedetud kikerherneid vm.

Kala Iisraeli moodi. Allikas: https://tuuliretseptid.ee

Vaja läheb: 1 kg valge kala fileed (ideaalis turska, aga sobib ka haug, ahven, siig, tilaapia, paltus); 1 kg tomatit; 1 küüslaugupea (või rohkem); 2 suuremat punast paprikat; ohtralt värsket koriandrit; maitsestamiseks kokku segatult jahvatatud koriandrit, vürtsköömneid, kurkumit, tšillipipart, suitsutatud paprikat vm maitseaineid; soola ja pipart.

Valmistamine:

Tükelda tomatid viiludeks. Laota panni või poti põhja kiht tomatit. Soovi korral võid tomativiilude alla veidi oliiviõli lisada. Puista peale kiht tükeldatud küüslauku ja hakitud koriandrit. Lisa ka tükeldatud paprika. Puista peale soola ja pipart. Sega vürtsid soolaga ning keeruta kalatükke vürtsi- soola segus. Lao kalad tomati-paprika kihile.

Laota kala tükkidele kiht viilutatud tomateid, hakitud küüslauku ning hakitud koriandrit. Kui sul on väiksem pott, siis korda kihte samas järjekorras, kuni kogu tooraine on potti või pannile ladustatud.

Kuumuta pliidil esmalt kõrgel kuumusel ja hiljem kuumust veidi alandades 15-20 minutit. Serveeri riisi või pitaleivaga.

Lisa kommentaar