Tänane EKK assamblee peakõneleja on patriarh Bartolomeus

Tänane EKK assamblee peakõneleja on patriarh Bartolomeus

Foto: EKK assamblee koduleht

Patriarh Bartolomeus ettekanne „Oikumeenia ja tuleviku Euroopa“ toimub pühapäeval, 18. juunil kell 14:00 Euroopa Kirikute Konverentsi assamblee raames Tallinnas Kultuurikatlas.

Tema Pühadus Oikumeeniline Patriarh Bartolomeus I on 1991. aastast Konstantinoopoli patriarh. Ta on vaimseks juhiks 300 miljonile õigeusklikule üle maailma. Alates ametisse astumisest 1991. aastal on ta levitanud sõnumit õigeusklike vahelisest ühtsusest, kristlaste vahelisest leppimisest, religioonidevahelisest sallivusest, keskkonnakaitsest, ning maailmast, mis on ühendatud rahus, õigluses ja armastuses.

Oikumeenilise patriarhina on Bartolomeus I aidanud kirikul laieneda mitmel rindel. Ta on oluliselt edendanud õigeusklike suhteid roomakatoliiklaste, luterlaste, baptistide ja teistega. Ta on võtnud aktiivse rolli postkommunistlikus Ida-Euroopas, tugevdades kontakte ja suhteid erinevate õigeusu rahvuskirikutega, ning külastades mitut õigeusklikku riiki, sealhulgas Venemaad.

Ta on tuntud ka kui “roheline patriarh“ oma suure pühendumise tõttu loodushoiule. Bartholomeos I on algatanud mitmeid seminare ja dialooge, et arutada vajadust saavutada harmoonia inimkonna ja looduse vahel. Ta on nimetanud 1. septembri keskkonnahoiu päevaks.

Patriarh on sündinud Türgis, Gökçeada saarel, kodanikunimega Dimítrios Archontónis. Türgi kodanikuna on tal ka ainulaadne vaatenurk kristliku ja islami maailma vahelisele jätkuvale dialoogile. Ta on panustanud mitmete rahvusvaheliste konfliktide lahendamisse, näiteks endise Jugoslaavia lagunemisel.

Eestit on ta varem külastanud aastatel 2000 ja 2013.

Lisa kommentaar