Piiskop Tiit Salumäe: “Olen kirikutööle loodud.”

Piiskop Tiit Salumäe: “Olen kirikutööle loodud.”

Piiskop Tiit Salumäe õnnistamas kogudust Ridalas 23.07.2022 (Foto: Illimar Toomet)

„Minu jaoks on kogu elu olnud enesestmõistetav, et Jumal on olemas ja hoolitseb,“ rääkis Raadio 7 saate „Armust kantud“ külaline piiskop Tiit Salumäe.

Vaimulikuperre sündis tulevane piiskop jõuluaja jumalateenistuse ajal, mil kirikus lauldi laulu „Üks poeg on meile sündinud.“ Nii on töö kirikus olnud tema jaoks justkui ette määratud. Jõulupühad püüab vaimulik igal aastal aga veeta Kristuse sünnilinnas Petlemmas.

Tiit Salumäe meenutas mitmeid seiku oma elust, mil on tundnud inglite hoidmist ning Jumala juhtimist. Tema poisikesepõlve Kuusalu kirikumõisas kuulusid maast laeni raamaturiiulid ja  põnevad vaimulikest külalised. Üks neist oli Jaan Kiivit seenior, kes kord väikesele Tiidule oma mütsi pähe pani ja lausus, et too on tema mantlipärija. Kirikus tuli teenima hakata juba 14-aastaselt. Esimeseks vastutusalaks oli kiriku katla kütmine, millele õige pea järgnes ka töö orelimängijana. Usuteaduse Instituudi tudengina sai ta juba ameti kirikuvalitsuses, kus tema ülesandeks oli külalisi edasi juhatada. Sellele järgnes aga kümnete aastate pikkune teekond kiriku meediatööl ja hiljem kiriku juhtkonna liikmena ka paljudes muudes valdkondades.

Salumäe meenutas saates sedagi, et abikaasa Lia kosimisega oli tal omal ajal üpris kiire. Nimelt peab vaimulik õigeks vana traditsiooni, et preester võib abielluda vaid enne ordinatsiooni. Nii on temagi viimane tõotus antud Jumalale. Koos organistist abikaasa ja ühiselt loodud perega on Salumäe Haapsalu Johannese koguduse pastoraadis elanud kogu oma vaimulikuna teenimise aja ning temaga üheskoos kirikut ja kogudust teeninud ja hoidnud.  

Kuula saadet:

Saade Armust kantud, Raadio 7 07.05.2023

Lisa kommentaar