Vaimulikud Ukrainast: “Palvetage õiglase rahu eest – see on kõige olulisem!”

Vaimulikud Ukrainast: “Palvetage õiglase rahu eest – see on kõige olulisem!”

Tänasel Ukraina-teemalisel istungil “Kirikud kui muutuste kujundajad sõjajärgses maailmas” osalesid Bila Tserkva peapiiskop Yevstratiy (välissuhete osakonna juhataja asetäitja, Õigeusukirik Ukrainas), piiskop Sándor Zán Fábián, (Taga-Karpaatide Reformeeritud Kirik Ukrainas), piiskop Pavlo Schwarz (Saksa Evangeelne Luterlik Kirik Ukrainas), professor Vlodymyr Bureha (Kiievi Õigeusu Teoloogiaakadeemia prorektor, Ukraina õigeusukirik) ja praost Dr Grzegorz Giemza (Poola Kirikute Oikumeeniline Nõukogu).
Istungi moderaator oli Dr Guli Francis-Dehqani (EKK asepresident, Chelmsfordi piiskop, Anglikaani kirik).

Räägiti sõjast ehk sellest, kuidas see, mis kunagi ei pidanud enam korduma, siiski kordus. Koos ukrainlastega ootab rahu kogu maailm, kuid külaliste sõnum oli selge: vaatamata tohututele sõjahaavadele ja ohule, et Venemaa võib tugevama õiguse kehtestamiseks haarata tuumarelva, ei soovi ukrainlased kõigest rahu rahu pärast, mis vaataks mööda sõja puhkemise põhjusest, võrdsustaks ründaja ja rünnatava, asetaks kokku hundi ja lamba. Agressori senine käitumine on Ukraina vaimulike sõnul näidanud piisavalt ohumärke, et selline rahu ei kestaks kaua.

Istungi ettekannete järel näidati assambleel fotosid Ukrainast täna – need olid jõulised hingeminevad kaadrid inimestest ja inimlikkusest, valust ja lootusest keset kaost ning rususid. “Maailm, aita meid!,” kisendas kiri viimasel pildil jäädvustatud kaitserajatisel.

Vaikuseminutite järel küsisid delegaadid külalistelt, mida saaks täna Ukraina heaks teha. Viise aitamiseks on palju, kuid külalised soovisid eelkõige, et kristlased jääksid sõjas, kus isegi usk on rakendatud agressiooni teenistusse, tõe poolele. “Palun palvetage!”, “Palvetage rahu ja tõe võidu eest Ukrainas!,” kutsusid vaimulikud üles. Peapiiskop Yevstratiy lausus lõpetuseks: “Kus on tõde, seal on Jumal, ja kus on Jumal, seal on võit!”

Loe lisaks:

Ukraine: Being Church in the middle of war, EKK peaassamblee koduleht 18.06.2023

 

Lisa kommentaar