Eesti Kirik 04.09.2024

Eesti Kirik 04.09.2024

Ülevaade sellest, mida pakub oma lugejatele ajaleht Eesti Kirik 4. septembril Issanda aastal 2024

Kirikuvalitsuse ees toimus teisipäeval, 3. septembril registreeritud avalik koosolek Kuusalu koguduse teenimise küsimuses. Näha võis loosungeid kirjadega „Ka rahval olgu hääl kirikus!“, „Konsistoorium, kaua võib!“.

Looduhoiu ja keskkonna valdkonda kureeriv assessor Katrin-Helena Melder võtab juhtkirjas teemaks septembris tähistatava looduhoiukuu. Sel ajal kutsutakse kõiki inimesi palvetama, mõtisklema ja tegutsema Jumala loodu hoidmiseks. Eesti Kirikute Nõukogu on kokku pannud ka sisuka ürituste kuukava.

„Ehkki möödunud ajastutel on religiooni väljendusvormid olnud väga erinevad, on usunditel olemas teistsugust mõista püüdev komponent. Usun, et praegusel ajal on ülioluline see religiooni kaardipakist üles leida,“ saab lugeda koolmeistri Toomas Jürgensteini kolumnist.

„Olen mõnel korral osalenud õigeusu jumalateenistustel. Ilmavaatelt kindel luterlane, ei tulnuks mulle siis pähegi mõnd ortodoksi rituaali osa põlata või kirikusaalist demonstratiivselt välja marssida. Kõnealuses lipu õnnistamise stseenis tuleb ilmsiks rohkem kui lihtsalt viisakuse puudumine,“ jagab Loone Ots arvamusloos.

Evangeelsete Kirikute Osaduse Euroopas (EKOE) nõukogu valis Rumeenias toimunud koosolekul eelolevaks kuueks aastaks uue presiidiumi koosseisu. Presiidiumi üheks presidendiks kolmest sai piiskop Marko Tiitus. Piiskop avab intervjuus oma uut rolli ja kinnitab, et tema prioriteediks on ikka ja alati EELK.

Ussimaarjapäeval pühitseb piiskop Marko Tiitus Paistu Maarja kiriku kellad. Toimub kontsert-palvus „Taevaste taga“. Kolm kella ostis Tartu Maarja kogudus, kuna sooviti, et 1948. aastal Paistu kirikusse jõudnud Tartu Maarja kiriku kell jõuaks koju. Uudist vahendab Paistu koguduse hooldajaõpetaja Allan Kährik.

Diakoni ameti kandidaadid astusid sel nädalal kirikuvalitsuse ette. Vahendame, kes uuel õppeaastal hakkavad pastoraalseminaris diakonikursusel õppima.

Sõnaviibe sajandi tagant viib meid 3. septembrisse 1924.

Jutluse on kirjutanud Sangaste ja Laatre koguduse õpetaja Tanel Meiel ja uue kuu pildipalvete looja on Janek Mäggi.

Viljandi praostkonna praost Hedi Vilumaa avab saabuva pühapäeva teemat: „Lisaks oma elavale sõnale on Jumal meile andnud ka kord elanud inimesed, keda usaldada ja kellega koos käia aegade üleselt. Nõnda peab Jumal hoolt meie eest ja kannab meid omade juhatusel eluteel edasi.“


Vaata ka: