Eesti Kirik 14.08.2024

Eesti Kirik 14.08.2024

Ülevaade sellest, mida pakub oma lugejatele ajaleht Eesti Kirik 14. augustil Issanda aastal 2024

Elu on Eestis täna hea, ütleb eile 102-aastaseks saanud Käru koguduse elupõline liige Elsa Jans, kes tunneb rõõmu suhtlemisest ja peab elus kõige olulisemaks usku Jumalasse.

Mida teha, et kirik ühiskonnas ei marginaliseeruks, küsib juhtkirjas Eesti Kiriku teoloogiline konsultant Kaido Soom. Osalt kirikust sõltumatud protsessid on rahvakiriku märkamatult asendanud küllaltki väikesearvulise, aga truu kogudusega.

Pettumuste võimalusterohkest teekonnast kirjutab arvamusartikli toimetaja Kätlin Liimets, kes vahendab, et on viimase paari kuu jooksul kuulnud lugusid neilt, kes on ühel või teisel viisil pettunud oma õpetajas, sattunud seetõttu vaimsesse kriisi ja loobunud ka õpetusest.

Toetudes avalikkusele esitletud statistikaandmeid küsib Loone Ots Eesti Kiriku kolumnistina, miks Eestis ei sünni lapsi. Miks naised loobuvad võimalusest kogeda suurimat eneseteostust?

Juba neljandat suve Nissi Maarja kirikus toimuval kirikumuusika festivalil on tänavu ees veel kaks kontserti. Sündmusest räägivad korraldajatena õpetaja Lea Jants ja muusikud Jaan Vaidla ja Elmo Tiisvald.

Äksi kogukonnapäeva „Äksi avatud õued“ keskmes oli kirik. Äksi kunagise pastori Otto Wilhelm Masingu auks avati pühakoja kõrval õ-tähe park ja stend.

Lauritsapäeval, 10. augustil esitleti Eesti Mündikoja poolt välja antud kuldmünti, mis on pühendatud Kuressaare Laurentiuse kirikule. EELK Kirikufondi vastuvõtul tervitasid külalisi peapiiskop Urmas Viilma ja piiskop Anti Toplaan.

Juunis ilmus kirjastuses Logos raamat „Lähedal Jumalale – lähedal inimestele. Saku Toomase koguduse ja kiriku ehitamise lugu“. Raamatu koostaja on Saku koguduse liige Reigo Rosenthal.

Mida kirjutas Eesti Kirik 100 aastat tagasi? Vagajutt maailma kurjusega toimetulemisest; suurejooneline Rõuge kiriku taaspühitsemise kirjeldus; kriitiline toon õpetaja suhtes, kel auto, aga kogudus ikka laokil – selline oli valik teemasid 1924. aastal.

Ajast igavikku kutsutud õpetaja Villu Jürjo (12.11.1950-01.08.2024) jäi truuks oma põhimõtetele ning teenis kogudusi talle antud andidega, lähtudes esmalt ülesandest teenida ja kuulutada Jumala sõna.

Tallinna Jaani koguduse liige Marju Raabe (25.04.1971-31.07.2024) elutööks kujunes kirikutekstiilide uurimine – nende ajalooline kontekst, materjalid, tehnikad, töövõtted ning esteetika.

Homme on Jeesuse ema Neitsi Maarja uinumise püha, rahvakalendris tuntud rukkimaarjapäevana – selleks ajaks pidi rukis olema külvatud. Homme on tähtaeg esitada kandidaadid kirikuvalitusele kirikult tunnustuse saamiseks.

Ajal, mil kirikukauge vaade domineerib, ja pühade mõtet tihti ei tunta, tuleb kasvatada ja õpetada praegust ja järgmist põlvkondi Jumalat austama. Päevateema avab õp Hedi Vilumaa.

Lehejutluse kirjutab Elva koguduse õpetaja Vallo Ehasalu. Ta meenutab Martin Lutheri küsimust, et kuidas saab (ristimis)vesi patud andeks anda, päästa surmast ja kuradist ning kinkida igavese õndsuse? „Loomulikult ei tee seda vesi, vaid Jumala Sõna, mis asub vees ja on veega üks,“ kõlanud usuisa vastus.


Vaata ka: