Eesti Kirik 21.08.2024

Eesti Kirik 21.08.2024

Ülevaade sellest, mida pakub oma lugejatele ajaleht Eesti Kirik 21. augustil Issanda aastal 2024

Isikute rollist ajaloos kirjutab juhtkirjas piiskop Anti Toplaan ja märgib, et igal Jumala loodud inimesel on elus täita talle eriomane ülesanne ja roll, kuna Looja jaoks on kõik inimesed väärtuslikud ja olulised.

„Olin täiesti kindel, et see tuleb – päev, mil Eesti on jälle Vaba Riik –, ent kui see sündis, oli see ometi ime, mida on siiamaani raske seletada,“ kirjutab Tartu Pauluse koguduse abiõpetajaks kutsutud Enn Auksmann.

Kirikuna võiksime olla ehk enam arutlev, mõtiskleb oma arvamusartiklis Paide koguduse liige Eimar Veldre. Ta arvab, et kindlasti annaks iga koguduse elujõule juurde ka see, kui kooliharidus toetaks inimeste jõudmist maailma tunnetamiseni ja teadmiste saamist erinevatest religioonidest.

Järgmised neli pühapäeva teenib Järva-Madise kogudust asendusvaimulik, sest oma õpetaja Jane Vain võttis kuuks ajaks koos kahe kaaslasega jalge alla palverännu Euroopa Jaakobiteel.

5. augustist Tartu luterliku Peetri kooli direktori ametisse asunud Rein Schihalejev (50) on läbi oma töömehepõlve olnud tegev nii kiriku- kui haridusmaastikul. Kooliõpetaja kutsega ja vaimuliku ordinatsiooniga mees asub luterlikku erakooli juhtima suurte ootustega.

Koguduste juhte oodatakse Nelijärvele koguduse XV juhatuseesimeeste konverentsile „Vaim ja seadus koguduses“, mis toimub 11.-12. oktoobrini. Selgitava intervjuu annab korraldustoimkonda juhtiv Ülle Gunin.

Läänemaal Martnas endistes sööklaruumides tegutseb koguduse eestvedamisel juuni algusest kogukonnakohvik. Annetuste ja vabatahtlike abiga on loodud paik, kus süüa sooja lõunat, korraldada töötubasid, laatasid, sünnipäevapidusid, peielaudasid.

Haapsalu Püha Johannese kogudus kogub Hooandjas annetusi teadaolevalt Eesti esimesele kokaraamatusele, mis ühendab toiduvalmistamise ja pühakirja – nii ihu- kui ka hingetoidu retseptid.

18. augustil pühitses peapiiskop Urmas Viilma Harkujärve küla päeva raames Harkujärve kiriku ja kogukonnakeskuse tarvis kirikukella.

EELK Kirikumuusikute Liit annab teada, et tänavune kirikumuusikute konverents toimub oktoobris Tallinnas. Registreeruda saab 16. septembrini.

18. augustil toimus Räpina Miikaeli kirikus koguduse uue õpetaja Jaak Pärnamägi (65) introduktsioon, mille viis läbi piiskop Marko Tiitus, keda assisteeris praost Üllar Salumets ja õpetaja Urmas Nagel.

Kirikus kanti ikka parimaid kindaid, teab käsitööhuviline vaimulik Kristiina Jõgi ja kutsub kõiki huvilisi Vigala kirikus avatud kirikukinnaste näitusele „Kord me olime siin“.

Juba 25. korda kogunevad katoliiklased Viru-Nigulasse 24. augustil, et osaleda palverännakul 13. sajandist pärit Viru-Nigula Maarja kabeli juures. Päev algab tänavu kell 11 missaga Viru-Nigula kirikus.

On asju, mis tegelikult loevad ja jäävad, kinnitab lehejutluses Tallinna toomkoguduse õpetaja Arho Tuhkru.


Loe lehte:

Meeldib 1