Eesti Kirik nr 33, 11.09.2024

Eesti Kirik nr 33, 11.09.2024

Ülevaade sellest, mida pakub oma lugejatele ajaleht Eesti Kirik 11. septembril Issanda aastal 2024

6. ja 7. septembril külastas bussitäis Valga praostkonna kirikurahvast Läti pealinna Riiat. Tegemist oli põneva avastusretkega, mis pakkus rõõmu ja kosutust nii ihule kui ka hingele. Kirjutab Rannu koguduse õpetaja Robert Bunder.

Pastoraalseminar on uue hooga tööd alustanud. Jagame esimesi muljeid ja anname ülevaate, kes on uute vaimuliku ametiks valmistujate juhendajad ja praktikakogudused.

Juhtkirja on kirjutanud piiskop Ove Sander ja kolumni Sigrid Põld. Kaks kirjutist moodustavad justkui ühe terviku. Kui piiskop juhib tähelepanu, et ka kristlased pole vabad murest ja hirmust, siis Sigrid Põld soovib tasakaalustavalt meile kõigile, et märkaksime igas päevas kasvõi üht väikest asja ja paari inimest, kelle üle rõõmus ja tänulik olla.

„2023. aasta septembris tähistas Eesti Kirikute Nõukogu esmakordselt looduhoiukuud vabaõhujumalateenistusega Hirvepargis. Käesoleval aastal soovitakse looduhoiukuud tähistada veelgi sisukamalt. 20. septembril toimub maailmakoristuspäev,“ jagab EKNi täitevsekretär Vilver Oras.

Eestis on tööd alustanud Soome Evangeelse Misjoniseltsi misjonär Oiva Hujanen, kelle sooviks on aidata meie kirikut edasi kasvu suunas. Oiva Hujanen teenib Tallinna praostkonnas ja tema hinnangul on võimalik peatada kiriku liikmeskonna vähenemine.

27. augustist 2. septembrini Rumeenias Sibius toimunud Evangeelsete Kirikute Osaduse Euroopas (EKOE) assambleel valiti järgnevaks kuueks aastaks uus nõukogu. Nõukogu liikmeks valitud EELK kandidaat piiskop Marko Tiitus osutus valituks ka kolmeliikmelisse presiidiumisse üheks presidendiks. Piiskop Tiitus on andnud põhjaliku intervjuu, et avada oma uut oikumeenilist rolli. Konverentsi ülevaateartikli on kirjutanud ka koos piiskopiga osalenud praost Hedi Vilumaa.

Sel aastal on rida vaimulikke vahetanud teenimispaika. Kajastame õpetajate Jaan Tammsalu, Jaanus Noormägi ja Merle Prass-Siimu kogemusi uutes teenitavates kogudustes.

„Juba teist suve järjest on olnud võimalus leida Rõuge Maarja kiriku seinte vahelt põgenemistuba, mille eestvedajaks on õpilasfirma EscapeKirik koosseisus Miia Isabel Anipai, Angela Ikonen, Markus Kaur ja Kaur Huko Käämbre,“ kirjutab Eesti Kiriku uus reporter Sippie Guth oma esimeses kaastöös.

Alustame järjejutu „Usk kui elujõu allikas eile, täna ja homme“ avaldamist läbi nelja lehenumbri. Ettekande pidas EELK UI õppejõud Randar Tasmuth Eesti II elujõu kongressil.

Pildipalveid teeb septembris Janek Mäggi, pühapäeva teemat avab jätkuvalt praost Hedi Vilumaa ja jutlustab Lääne-Nigula koguduse õpetaja Kristo Hüdsi.


Vaata ka: