Häädemeestel pühitseti koguduse nimepäeva

Häädemeestel pühitseti koguduse nimepäeva

Peaingel Miikaeli ja kõikide inglite püha ehk mihklipäev on mitmete Eesti Mihkli kirikute hulgas ka Häädemeeste koguduse nimepäev, mille kiriku pühitsemisest täitus pühapäeval 150 aastat.

Piduliku ja suuresti liturgilisele laulule rajatud jumalateenistusel teenis Saare- Lääne piiskop Anti Toplaane kõrval koguduse õpetaja ja abipraost Tauno Teder ning jumalateenistuse koori osa kandis üksinda helilooja ja pühalaulu õpetaja Eerik Jõks.

Jumalateenistusel osalesid vaimulikest peapiiskop emeeritus Andres Põder, Pärnu praostkonna praost Tõnu Taremaa ja Häädemeeste Issandamuutmise koguduse ülempreester Ardalion Keskküla.

Jumalateenistusele järgnenud kohvilauas tervitasid kogudust Häädemeeste vallavanem Külliki Kiiver, endine koguduse hooldajaõpetaja Andres Põder ja õigeusu koguduse preester Ardalion Keskküla. Ühise vestluse käigus rääkis valla kultuurinõunik Aire Kallas-Maddison enda omaaegsest kogemusest Taizé kloostri külastamisel, ning sellest, kuidas ta sattus vabatahtlikuna teenima kloostris ajal, mil noarünnaku tagajärjel oli surnud märtrina kloostri asutaja vend Roger Schutz (1915-2005), kes pühendas oma elu kõikide inimeste, eriti kristlaste lepitamisele.

Läbi aastate Taizé liikumisega kokku puutunud inimestele on see aasta oluline, kuna Taizé Euroopa aastavahetuse noorte kohtumine toimub sellel korral Tallinnas.

Koosviibimise jutuhoos arutleti erinevate konfessioonide jumalateenistustel kasutatava muusika ja nende vastastikuse mõju üle. Omamoodi “ööülikooli” loengu formaadis poolteist tundi kestnud arutelu oli nii teadmisi rikastav kui mõtlemapanev. Ainuüksi 50 viimase aasta jooksul on Häädemeeste luterlikus kirikus esitatud muusikat, alates sõjaeelse kiriku laulu ja käsiraamatu muusikast, “Jesus Christ Superstar” rokkooperi laule, kuni keerukama liturgilise lauluni.

Koguduse liige kinkis igale vaimulikule kaasa Häädemeeste kiriku pildiga tassi. Kirikus peetud jutluse põhiosa, kus on märgitud ka mõned kirikuga seotud ajaloolised seigad, saab lugeda Kuressaare koguduse kodulehelt.


Vaata ka:

Meeldib 1