Jõelähtme palverada kutsub looduhoiukuud tähistama

Jõelähtme palverada kutsub looduhoiukuud tähistama

Jõelähtme kirikla aias on juba paar aastat olnud avatud eriline paik – taimelabürint ehk palverada, mis kutsub külastajaid vaikuse ja mõtiskluse radadele.

30. oktoobril 2022 pühitsetud palverada on valminud Põhja-Harju Koostöökogu COVID-19 meetme raames ja pakub nii kohalikele kui ka kaugemalt tulijatele võimalust vaimseks rännakuks.

Labürindi sügavam tähendus

Kristlikus traditsioonis on labürintidel pikk ajalugu, mis ulatub vähemalt 4. sajandisse. Esimene teadaolev kristlik labürint asus Alžeerias St Reparata basiilika põrandas, mille keskel oli sõna „Sancta Ecclesia“ ehk „Püha Kirik“. See palindroomina kujundatud tekst sümboliseeris kristlaste teekonda läbi maailma kiusatuste Jumala poole. Keskaegsetes kloostrites oli labürindi läbimine oluline osa palvepraktikast, pakkudes vaimset kontemplatsiooni ja rahu.

Maailma tuntuim labürint asub Prantsusmaal Chartresi katedraalis ning on ehitatud 1230. aastal. Kaasaegses kristluses kasutatakse palveradasid sageli mõtiskluseks, palveks või enesesse süüvimiseks. Teekond läbi labürindi võib pakkuda võimaluse ühenduda sügavamalt Jumalaga ja leida vastuseid isiklikele küsimustele.

Kutse teekonnale

Seoses praegu tähistatava looduhoiukuuga on suurepärane aeg tulla ja kogeda Jõelähtme palveraja rahu. Palverajal liikudes on võimalus keskenduda oma mõtetele, sõnastada palve või küsimus Jumalale ja astuda vaikuses läbi looduse ilu. Labürindi tsentrisse jõudes võib jääda mõtisklema – võib-olla ootab seal sind uus arusaamine või vastus, mida sa ei osanud oodata.

Nagu Õpetussõnade raamatus on kirjas: „Inimese süda kavandab oma teed, aga Issand juhib tema sammu“ (Õpetussõnad 16:19). Jõelähtme palverada ootab sind, et koos Jumalaga astuda läbi mõtiskluste ja palve. Tule sammuma avatud südamega ja avasta, mida see rännak sulle kinkida võib.


Vaata ka: