Pastoraalseminari preestrikoolitust alustab kuus preestriameti kandidaati

Pastoraalseminari preestrikoolitust alustab kuus preestriameti kandidaati

Kahepäevase eksamimaratoni pro venia concionandi sooritamise järel pälvisid preestriameti kandidaadi staatuse ning koha EELK Usuteaduse Instituudi tänavuaastasel preestrikoolitusel kuus inimest.

Õppima asuvad diak Aili Ilves, diak Urmas Koorits, diak Tiit Maasikmäe, diak Meelis Malk, Joel Pulk ning diak Jaanus Torrim.

Preestrikoolitus on viimane samm ettevalmistuses preestri ehk õpetaja ordinatsiooniks Eesti Evangeelses Luterlikus Kirikus.

Preestrikoolitusel õpitakse järgmisi tegeliku usuteaduse aineid: homileetika ja liturgika, religioonipedagoogika, poimeenika, misjon, diakoonia, oikumeenika ja küberneetika ning vaimuliku ameti eetika. Metoodiliselt jaotub õpe individuaalõppeks, orientatsiooni loenguteks, koguduse praktikaks, refleksioonideks ning õppepäevadeks. Individuaalõppe viib läbi pastoraalseminari juhataja, orientatsioonid on oma ala asjatundjatelt, praktikat aitab korraldada igale õppijale määratud juhendaja EELK ordineeritud vaimulike seast ja refleksioone ning õppepäevi korraldab taas pastoraalseminari juhataja. Lisaks eelnevale õpitakse ka Augsburgi Usutunnistuse sisu ja tähendust kaasajal. Toimuvad liturgilise laulu ning kõnetehnika tunnid.

Preestrikoolituse keskseks rõhuasetuseks on vaimulik kasvamine (praxis pietatis), mis väljendub korrapärases palve- ja jumalateenistuslikus elus, piibliõppes, vaimulikus nõustamises ja hingehoius. Ühine ja individuaalne usuline areng on preestriameti kandidaadi jaoks otsustava tähendusega vaimulikuks kujunemisel ja hilisemal õpetajana teenimisel.

Preestrikoolituse lõpus tuleb läbida eksam (pro ministerio), mille edukas läbimine on eelduseks preestriks ordineerimisel.

Koolituse kestvus on üks aasta.


Vaata ka:

Meeldib 1