Tartu Jaani kirikusse naasis uus vana vaatamisväärsus

Tartu Jaani kirikusse naasis uus vana vaatamisväärsus

Tartu Jaani kirik on saanud uueks vaatamisväärsuseks paruness Anna Elisabeth von Münnichi 1757. aastal Lüübekis valmistatud rohkete metallkaunistustega sarga, mis leiti 1988. aasta Tartu Jaani kiriku uurimisel ning oli seni välja pandud Tartu linnamuuseumi väljapanekus.

Sarkofaag Tartu Jaani kirikus 18.01.2024 (Foto: Triin Käpp)

Luunja mõisnik vabahärra Christian Wilhelm von Münnich rajas hauakabeli Jaani kirikusse 1746. aastal. 1988. aastal avati see hauakamber seoses kiriku vundamendi kindlustamis- ja restaureerimistöödega ning viiest toona päevavalgele tulnud baroksete kaunistustega tammepuust sargast oli ainsana peaaegu terviklikuna säilinud üksnes proua von Münnichi puusärk.

Sark on läbinud põhjalikud restaureerimistööd mitmes etapid (vt põhjalikumaid kirjeldusi allpool viidatud artiklis) ning toodi nüüd tagasi kirikusse, oma algsesse asukohta esialgu 2024. aasta Kultuuripealinna aastaks kavandatud suure näituseprojekti «Meie Tartu» raames. Klaasvitriiniga kiriku põhjaküljele, päiksepaiste eest varjatud kohta paigutatud ajaloomälestisega toimuvat on plaanis tähelepanelikult silmas pidada ning on lootus, et kui sark kirikus esmalt aasta, seejärel aga veel nelja aasta jooksul hästi vastu peab, võib see Jaani kirikusse jäädagi.


Vaata ka:

Meeldib 1