Vormsil tähistati Olavipäeva

Vormsil tähistati Olavipäeva

Vormsi saare suve kõrghetkeks on Olavipäeva tähistamine rahvaliku simmani, õhtuse missa, küünalde süütamisega kalmistul, aastapäeva jumalateenistuse, supisöömise, aga ka nii kohaliku rannarootsi muuseumi vabaõhu, kui kirikukontserdiga.

Olavipäeva tähistajad Vormsil (foto: Anti Toplaan)

Tänavu tähistati Vormsi Püha Olavi kiriku taaspühitsemise 34. aastapäeva, kus teenisid Lääne praostkonna vaimulikud ja külalisena Vantaa Rekola koguduse õpetaja Jussi Koski. Eesti- ja rootsikeelsel jumalateenistusel tõlkis Rootsi-Mihkli koguduse õpetaja Patrik Göransson. Organistiks oli Ave Tuhkru ning teenistusel musitseerisid kohalikud muusikaharrastajad.

Piduliku jumalateenistuse ja ühispildi järel pakkusid Vormsi jahiseltsi liikmetest naised kirikulistele metssealihiga suppi. Kuuldavasti kütitakse saarel aastas üle 200 metssea.

Olavipäev on heaks võimaluseks näidata oma hoole ja armastusega valmistatud kohalikke ravariideid, mis suures plaanis jagunevad 19.-20. sajandi riieteks, mis on väga sarnased Kihnu rahvariietele ja vanemale riietumistavale, milliseid riideid kandsid valdavalt ka pidupäeval osalenud, nii saarelt pärit olevad, kui siia oma suvekodu rajanud inimesed.

Naiste riietuse juurde kuulub olulise detailina kohaliku mustriga kaasaskantav nn käekott ehk kudumisvarraste ja lõngakott, mida naised kandsid randmel selleks, et kudumistöö võiks jätkuda muuhulgas ka käies või omal ajal hobust juhtides.

Ühise lõunasöögi järgselt õnnistas piiskop Anti Toplaan enam kui 2 000 saareelaniku 1943-1944 aasta suurpõgenemise mälestuseks rajatud ja tänavu uuendatud mälestusplaadi, saare sadama lähedasel kõrgendikul, kus omal ajal käidi vaatamas sadamasse saabuvaid laevu.

Muuseumiks kujundatud vanas talumajapidamises pakuti suupisteid ja esitati kohaliku muusikapärimuse kogumise tulemusena valminud viise ja laule, saarel varasemalt laialt levinud Hiiu kandle saatel.

Selleks, et aastapäeva külalised saaksid osa õhtusest kirikukontserdist, kus osalasid muusikutena Celia Roose, Ene Salumäe ja jutustajana Piret Päär, lükati paari tunni võrra edasi ka Vormsi sadamast laeva väljumine.

Sündmusi ja kohtumisi täis päevi korraldati koostöös Vormis valla, Püha Olavi koguduse ja nii Rootsi kui kohaliku Vormsi kultuuriseltsidega. Järgmisel aastal tähistatakse kiriku taaspühitsemise 35. aastapäeva ja Olavipäeva 28.-29. juulil.


Vaata ka:

Meeldib 2