Meelis Luks – kunstnik, kes maalib imelist maailma varvaste abil

Meelis Luks – kunstnik, kes maalib imelist maailma varvaste abil

Harrastuskunstnik Meelis Luksi isikunäitus „Vaimujõud“ on Tallinna Jaani kiriku galeriis avatud kuni 24. veebruarini.

Varvaste abil maaliv kunstnik Meelis Luks ehk Mella on oma tööde-tegemistega inimestele juba palju aastaid teada. Nüüd on võimalus vaadata tema maale ka Tallinna Jaani kiriku galeriis.

 „Oleme harjunud, et Jaani kiriku galeriis on eesti tippkunstnike näitused – alles olid siin Jaan Elken ja Aet Ollisaar oma töödega,“ ütles galerist Erkki Juhandi. „Tegu ei ole professionaalse kunstnikuga. Meelis Luks on eriline inimene, kes kasutab oma keha ja meeli hoopis teisiti, kui meie seda teeme. Ta on eelkõige harrastuskunstnik ja naivist.“

Oleme harjunud üksteisega rääkima, kuid Meelis ei vasta, sest ta ei saa rääkida, kuid ta paneb oma jutu piltidesse. Näitusekomplektis, mis Jaani kiriku galeriis välja pandud, on loodusvaateid, natuke muinasjutulisi teemasid – näiteks kaelkirjakud –, aga ka vaikelusid ja mõned väga sügavamõttelised maalid.

„Kui ma mõtlen sellele, mida Meelis Luks pani näituse pealkirjaks – „Vaimujõud“ –, siis on see meile suureks eeskujuks, et ka meie kasutaksime oma vaimujõudu,“ ütles Juhandi. Ta loodab, et kõik vaatajad ja ka kunstnik saavad rõõmu tunda sellest hoopis teistmoodi näitusest ning sellest omamoodi imest, mida Meelis suudab luua. Näitusel on võimalik Meelis Luksi töid osta ja sellega teda toetada.

Küsimusele, kust pärineb inspiratsioon, vastas kunstnik Meelis Luks, et eks ikka imelisest maailmast. „Tahe midagi kujutada on mul alati olnud. On see siis ilus looduspilt või mõni kummaline kujutlus,“ selgitas Luks. Ta lisas, et tema lemmikteemadeks on kivid, meri ja loodus üldiselt. „Rohkem olengi loodust maalinud, sest seda tehes võin ka oma mõtteid sinna põimida.“ Luksi tööd on värvirikkad. Kunstnik selgitab, et on maalidesse toonud oma tujud ja meeleolud.

Esiplaanil Meelis Luks, taamal kunstniku abikaasa pojaga (Tallinna Jaani kiriku ja koguduse Facebooki leht)

Küsimusele, mis on jalaga maalides kõige keerulisem, vastas kunstnik, et töö võtab rohkem aega. „Üldiselt ma ei tea ju, sest ma pole tavalisel moel maalinud. Kunagi kasutasin kätt joonistamiseks-maalimiseks, kuid see oli veelgi keerulisem,“ rääkis kunstnik. Luksi üks unistus on omada isiklikku ateljeed, kus ta saaks maalida. Kolm aastat pole ta õieti maalida saanud, kuna täpselt nii vana pisipoeg soovib teda väga aidata.

Meelis Luks sündis 21. veebruaril 1968. aastal Raplas. Ta on reesuskonfliktiga eesti kunstnik ja IT-mees pseudonüümiga Mella. Õppinud Kaiu põhikoolis ja Rapla keskkoolis. Õpetajad käisid tal kodus.  On Üle­maailmse Suu ja Jalaga Maalivate Kunstnike Ühingu liige. Teeb tööd paljudele firmadele. Hobideks on pildistamine, filmimine ja rivitants ratastoolis. Leedus toimunud ratastoolitantsu karikavõistlustelt kolmas koht, rivitantsu maailma meister aastal 2017.

Jaani kirik on avatud T-R 10.00-16.00, K 10.00-18.00

Näituse kuraator Erkki Juhandi, erkki.juhandi@eelk.ee
Meelis Luks, www.mella.ee

Meeldib 1

Lisa kommentaar