Lõikustänupühal tunnustati kiriku ustavaid kaastöölisi

Lõikustänupühal tunnustati kiriku ustavaid kaastöölisi

Pühapäeval, 13. oktoobril, toimunud pidulikul tänupalvusel Tallinna Piiskoplikus Toomkirikus andis peapiiskop Urmas Viilma tunnustused mitmetele teenekatele kiriku töötegijatele, toetajatele ja vabatahtlikele abilistele.

Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku teeneteristi I järgu pälvisid piiskopid Ove Sander, Anti Toplaan ja Marko Tiitus. Teeneteristi II järgu pälvisid teiste seas kunstiajaloolane ja restauraator Juhan Kilumets ning III järgu riigikogu liige ja Jõgeva kiriku ehitamise algataja Aivar Kokk, kirikumuusik ja helilooja Mart Siimer, Tallinna Toomkoguduse juhatuse esimees ja kirikukogu aseesimees Riivo Sinijärv ning ettevõtja ja Tartu Maarja kiriku ehituse toetaja Janek Veeber.

Teeneterist antakse inimesele, kes on ustavalt ja eriti väljapaistvalt või pikaajaliselt teeninud Eesti luterlikku kirikut või on mõnel selle tegevusalal osutanud märkimisväärseid teeneid. Teeneteriste on välja antud alates 2006. aastast ning tänavu pälvis autasu 27 kiriku kaastöölist.

Teeneteristi tunnustusmärgi said teiste seas kunstiajaloolane ja konservaator Eve Alttoa, kirjanik ja Eesti misjonipärandi talletaja raamatus „Taeva tütred“ Piret Jaaks ning koorijuht ja vaimuliku laulupeo kunstiline juht Heli Jürgenson. Ühtekokku anti peapiiskopi otsusel välja 38 teeneteristi tunnustusmärki.

Sel aastal läksid kaks koostöömedalit Soome, Saku koguduse kaastöölistele ning üle anti ka 86 aukirja, mis tunnustavad paljude inimeste väärikat panust üle Eesti. Tunnustuse osaliseks said EELK aasta vaimuliku, aasta kirikumuusiku, aasta lastetöö tegija ning aasta noortetöö tegija tiitli vääriliseks hinnatud töötegijad ning ajalehe Eesti Kirik toimetusele anti üle meediapreemia.

“Head teod on kristliku usu ja ligimesearmastuse viljad, mille eest me tänasel lõikustänupühal tänu ütleme,” tõdes oma sõnavõtus peapiiskop Urmas Viilma. Ta lisas: “Isegi inimesed, kes ei pruugi oma elu ja tegusid siduda usuga Jumalasse, väljendavad oma südametunnistuse kohaselt toimides loomupärast ligimesearmastust, mis on kooskõlas sellega, mida Issand meilt ootab. Kõik ligimesele, ühiskonnale, loodule hea tegijad on Jumala tegude külvajad, sest teenivad ligimese ja ümbritseva kaudu Jumalat. See heategude külv on hästi vilja kandnud.”


Vaata ka: