Johan Kõpu 150. sünniaastapäeva tähistatakse konverentsiga Tartu Ülikoolis

Johan Kõpu 150. sünniaastapäeva tähistatakse konverentsiga Tartu Ülikoolis

15. novembril toimub Tartu Ülikooli muuseumi valges saalis konverents, mis on pühendatud silmapaistva Eesti ühiskonnategelase, rektori ja kirjamehe Johan Kõpu 150. sünniaastapäevale.

Johan Kõpp, kes kuulus samasse põlvkonda Jaan Tõnissoni, Peeter Põllu ja Konstantin Pätsiga, mängis olulist rolli Eesti omariikluse ülesehitamisel. Ta oli Tartu Ülikooli rektor aastatel 1928-1937 ning hiljem Eesti luteri kiriku piiskop.

Konverentsi avab Tartu Ülikooli rektor Toomas Asser koos EELK peapiiskop Urmas Viilma ja Eesti Üliõpilaste Seltsi vilistlaskogu esimehe Kaarel Vanamöldriga. Üritusel antakse üle Johan Kõpu 1954. aastal löödud juubelimedal Tartu Ülikoolile, rõhutamaks vabaduse ja iseseisvuse tähtsust.

Päeva jooksul esinevad mitmed tunnustatud kõnelejad, sealhulgas Urmas Vadi, Krista Aru, Indrek Elling, Olga Schihalejev, Ago Pajur ja Priit Rohtmets. Ettekanded käsitlevad Johan Kõpu mitmekülgset tegevust, alates tema rollist Eesti haritlaskonna kujunemisel kuni tema panuseni usuõpetuse uuendamisel ja tegevuseni Tartu Ülikooli rektorina.

Konverentsi programm hõlmab ka Eesti Üliõpilaste Seltsi meeskvarteti esinemist ning lõpeb Johan Kõpu käsikirjalise pärandi ja mälestuste käsitlemisega.Üritus algab kell 10.30 ja kestab orienteeruvalt kella 17.00-ni.

Konverentsi korraldavad koostöös Tartu Ülikool ja Eesti Evangeelne Luterlik Kirik, tähistades nii Johan Kõpu olulist panust nii akadeemilisse kui ka kiriklikku ellu Eestis.


Vaata ka: