Ajalehe Eesti Kirik 20. mai teemade ülevaade

Ajalehe Eesti Kirik 20. mai teemade ülevaade

Homme on taevaminemispüha, mille tähenduse avamiseks tutvustab õpetaja Anti Toplaan Saaremaa Püha kiriku altarimaali “Jeesuse taevaminek”, mis meenutab väravat, mille suunas on teel nii elavad kui surnud.

Arvestades asjaolu, et vaimulikud on nakkushaiguste leviku ajal paljudega lähedalt kokku puutudes eriti ohustatud, võeti EELK vaimulike poolt uue koroonaviiruse levimise ajal ohtu tõsiselt ning rakendati vajalikke ettevaatusabinõusid.

“Ühiskonda tabanud kriis on tõstnud kaplanite väärust ning toonud märkimisväärselt esile nende laiapõhjalist ja mitmekülgset funktsionaalsust,” kinnitab juhtkirjas vanglate peakaplan Tanel Meiel.

Sunnitud vaikimise kõnekusest kirjutab kolumnist Anna-Liisa Vaher, kes jagab oma tähelepanekuid erikorraaegsest elukorrast, kus ka juhuslikud kohtumised võisid omandada sügavalt meelejääva tähenduse.

Tänavu tänab kirik oma tublisid töötegijaid ja häid partnereid kevadise nelipühi asemel sügisesel lõikustänupühal. Miks nii, jagab selgitusi EELK autasude ja sümboolika komisjoni esimees piiskop Salumäe.

Teoloogilised õppeasutused – Tartu ülikooli usuteaduskond, EELK Usuteaduse Instituut, Eesti Metodisti Kiriku Teoloogiline Seminar ja Kõrgem Usuteaduslik Seminar – leiavad muutunud oludes võimalusi kooliaasta lõpetamiseks ja mõtlevad uutele sisseastujatele.

Suur osa pandeemiajärgse maailma üle arutajatest on kindlad, et ees ootavad suured muutused, ehkki nende suuna osas puudub üksmeel. Rain Soosaar kõrvutab erinevaid mudeleid, mis maailmapraktikas silma jäävad.

“Armastan luterliku traditsiooni julgust, haridusearmastust ja laulujõudu,” nimetab 11. mail 50 aasta juubelit pidanud, juulis ordinatsiooni 20. aastapäeva tähistav Arnd Matthias Burghardt, kes valiti jaanuaris vaimulike konverentsil EELK aasta vaimulikuks.

Stockholmi eesti koguduse õpetaja Tiit Pädami sõnul ei keela Rootsi peaepidemioloog jumalateenistuste pidamise riigis, küll aga teevad seda mõnede piiskopkondade piiskopid.

Sarnaselt mitmete kogudusevaimulikega ning üldkiriklike algatustega avas ka sõjaväevaimulik Peeter Paenurm erikorra ajal Facebookis lehekülje “Tapa sõdurikabel”, mis liidab kaitseväelased kristlikku osadusse.

Mullu 30 aastat taasilmumisest möödunud Eesti EKBK Liidu häälekandja Teekäija vahendab uudiseid baptistikoguduste elust ning tutvustab tublisid koguduseliikmeid ning nende tegevust. 

Alustame järjelooga, kus autor Toivo Vilumaa kutsub lugeja endaga palverännakule kaugele Lõuna-Ameerika südamesse, kus enamik rahvastikust on väga usklikud.

“Igaüks on vahel tundnud, et enam lihtsalt ei jaksa, ja küsinud, kas sellel kõigel on üldse mõtet,” alustab lehejutlust Tallinna piiskopliku toomkoguduse õpetaja Arho Tuhkru.