Jõhvi perekeskuse kaudu saavad nüüdsest abi ka Virumaa pered

Jõhvi perekeskuse kaudu saavad nüüdsest abi ka Virumaa pered

Eile, 26. juunil avati Jõhvi Mihkli kirikus pidulikult EELK Perekeskuse uus nõustamiskeskus Jõhvis. Perekeskuse laienemisega Lääne- ja Ida-Virumaale katab kiriku perekeskuste võrgustik nüüdsest kogu Eestit.

Perekeskus pakub psühholoogilist abi ja nõustamist, hingehoidu ja suhtekoolitusi paaridele, lapsevanematele ja vanavanematele. Samuti teevad keskuse nõustajad koolitusi toimetulekuks kaotuste ja leinaga. Töö lähisuhtevägivalla katkestamiseks toimub läbi Soomest alguse saanud sotsiaalprogrammide “Löömatu Teekond” ja “Sisemine Kindlus”.

Avamispalvusel Jõhvi kirikus teenisid piirkonna piiskop Tiit Salumäe, sihtasutuse nõukogu esimees piiskop Joel Luhamets ja Jõhvi Mihkli koguduse õpetaja Peeter Kaldur. Vaimulikud tõstsid oma tervituskõnedes esile perede ja peretöö olulisust ja tundsid rõõmu, et kirik saab inimestele ulatada oma abikäe. Jõhvi kiriku pastoraadis, aadressil Rakvere 6 asuvat perekeskust juhib vaimulik Merike Kütt.

EELK Jõhvi Perekeskuse juht Merike Kütt värske keskuse nõustamistoas.

Kirikusaalis kõlas tänu- ja tunnustussõnu nii perekeskuse seniste tegemiste kui ka selle asutaja ja misjonärina 11 aastat pühendunult peretööd vedanud Soome misjonäri Pia Ruotsala aadressil, kes asub peagi perekeskuste võrgustikku looma juba uues riigis. Palju tuge keskuse ruumide hubaseks kujundamisel oli andsid ka soome sõbrad Kauhava kogudusest, kelle esindajad tulid keskust tervitama soojade sõnade ja kauni lauluga.  

Praost Tauno Toompuu leidis oma tervituskõnes, et kristliku perekeskuse loomine on luterliku kiriku viimase 20 aasta tegemiste seas üks olulisemaid verstaposte. Kingituseks tõi ta vaiba, mis on kootud Rakvere Kolmainu koguduse juures tegutsevas intellektihäirega inimeste töökeskuses. Sõbralikke tervitusi ja kingituseks rohelust keskuse ruumidesse tõid ka sõbrad metodisti kirikust.

Avamisele olid kutsutud ümbruskonna omavalitsuse juhid ning peretööga kokku puutuvad ametnikud Ida- ja Lääne-Virumaalt, ohvriabi juht ja piirkondlikud töötajad, kellega koos pakub keskus perevägivalla tõkestamise programme. Südamlikke tervitusi vastavatud keskusele saatis oma abi kaudu ka rahvastikuminister Riina Solman.

SA EELK Jõhvi perekeskusele lisaks tegutsevad keskused Tallinnas (avati 2014), Tartus (2026), Haapsalus (2018).