Kärdla kiriku taastamine sai teoks tänu lahkele toetusele

Kärdla kiriku taastamine sai teoks tänu lahkele toetusele

Jaanipäeva, 24. juuni pärastlõunal taaspühitses peapiiskop Urmas Viilma põhjalikult restaureeritud Kärdla Ristija Johannese kiriku. Pühakoda sai korda suuresti tänu Hiiumaaga seotud suurettevõtja ja kiriku sõbra Enn Kunila initsiatiivile ja toele.

Renoveeritud Kärdla kirik (peapiiskop Urmas Viilma Facebooki leht)

19. sajandil rajatud pühakoja päästsid lagunemisest kahe aasta jooksul riigi, eraannetajate ja omavalitsuse toel tehtud ja veidi enam kui miljon eurot maksma läinud tööd. Kirik on saanud uue katuse, uksed ja aknad ning küttesüsteemi. Värskendatud sai ka hoone interjöör. Hea akustikaga kirikuhoonet saab nüüd kasutada aasta ringi nii jumalakoja kui ka kontserdipaigana.

Kärdla kiriku restaureerimist toetati nii riigi kui ka Hiiumaa valla eelarvest. Lisaks Enn Kunilale panid oma õla suurtoetajatena alla OÜ NG Investeeringud, Selver AS ning ettevõtja Jüri Käo. Kärdla kiriku sihtasutuse nõukogu esimees Enn Kunila ja renoveerimist juhtinud koguduse juhatuse esimees Tiit Harjak pälvisid Eesti luterliku kiriku aukirja. Annetajaid oli teisigi ja kõigi nende nimed on kantud kiriku tänutahvlile.

Ettevõtja Enn Kunila EELK aukirjaga (peapiiskop Urmas Viilma Facebooki leht)

Kärdla Kiriku Sihtasutus ootab annetusi  ka edaspidi, sest töö kirikus jätkub ning detaile, mille restaureerimine on veel käsil, on mitmeid. Lähitulevikus loodetakse valmis saada ka akende vitraaźid, algse roosakna taastamine, ristimisvaagen, kiriku ümbruse teed ning parandada parkimisvõimalusi kiriku juures.

Jumalateenistusel teenis peapiiskop koos Saarte praosti Anti Toplaane, Kärdla koguduse õpetaja Hüllo-Kristjan Simsoni ja koguduse omaaegse õpetaja Jaanus Jalakaga. Teiste konfessioonide esindajatena olid kohal baptisti koguduse pastor Tarmo Kähr ja EAÕK preester isa Sakarias Leppik.

Jumalateenistusel laulis Kärdla Kammerkoor Raili Kaibaldi juhatusel ja pärast teenistust järgnenud kontserdil laulsid Geraldine Kuusik-Casanova ja Oliver Kuusik ning orelil saatis neid Piret Aidulo.