Jüripäeva tähistatakse pühakodades võimalust mööda

Jüripäeva tähistatakse pühakodades võimalust mööda

Pühale Jürile, kelle surmapäeva 23. aprillil tähistatakse, on Eestis luterlikest pühakodadest pühitsetud vaid kolm: Laiuse, Tori ja Jüri kirik. Kõikides neis kogudustes on jürikuu erilise tähendusega, tänavune eriolukord riigis on aga aastatega kujunenud traditsiooni korrektiive teinud, kirjutab ajalehes Eesti Kirik Liina Raudvassar.

Püha Jüri monument Tori kiriku kõrval. Skulptor Mati Karmin

Tori Püha Jüri koguduse juhatuse esimees Jüri Kase eestvedamisel ehitati 1944. aasta põlengus varemeteks jäänud Tori kirik üles ja pühitseti 2001. aastal Eesti sõjameeste mälestuskirikuks. Taasiseseisvunud Eestis peetakse jüripäeva veteranipäevana, mil Tori kirikus toimub kangelaste auks jumalateenistus. Täna peab Tori kirikus kaitseväe peakaplan Gustav Kutsar, kuid külalisi kirikusse ei oodata.

Jüri koguduse õpetaja Tanel Ots räägib, et koguduse pitsatil on püha Jüri lohega, märgiks, et Jüris on püha Jüri kirik. Rae vald on jüripäeva ikka suurejooneliselt tähistanud ning kirik on selles jõudumööda osalenud. On korraldatud kontserte ja huvilistele räägitud koguduse ajaloost ning lubatud torni minna, kuid tänavu jääb see kõik ära.

Laiuse Püha Jüri koguduse õpetaja Margit Nirgi sõnul tähistab kogudus oma nimepäeva nagu igal aastal: ühise palvusega. Tänavu toimub see aga telefoni teel ja koguduse liikmetel on palutud kodus püsida.

Loe lisa ajalehe Eesti Kirik kodulehelt eestikirik.ee või paberväljaandest.