Sinilillemärgi päeval anname au veteranidele

Sinilillemärgi päeval anname au veteranidele

Veteranipäeva tähistatakse tänavu kaheksandat korda, kuid eriolukorra tõttu suuresti isekeskis. Hommikul kell 7 heisati Kaitseliidu ja kaitseväe eestvedamisel riigilipp mitmel pool üle Eesti. Riigilipu värvidesse on värvunud ka Skypark vaateratas Tallinnas. Kuna veteranipäeva traditsioon sai alguse 2013. aastal ning on alates 2014. aastast ka ametlikult lipupäev, siis kaitsevägi kutsus kõiki inimesi üles heiskama riigilipud, et näidata oma toetust kaitseväe ja Kaitseliidu veteranidele ja tunnustada neid mehi ja naisi ning nende perekondi ja lähedasi, kes on sõjalistel operatsioonidel kodust kaugel tugevdanud Eesti julgeolekut või teenistuses viga saanud.

Kell 10 toimub Tapa linnakus Afganistanist Camp Bastionist ära toodud ausamba juures langenute mälestamine, mida on väisamas kaitseminister, kaitseväe juhataja, Kaitseliidu ülem, veteranide ühingu esindaja ning vabariigi presidendi käsundusohvitser. Suuremal avalikkusel pole sel aastal tseremoonial osalemine riigis kehtivale eriolukorrale võimalik.

Kell 12.30 toimub kaitseväe kalmistul kaplanite eestvedamisel tseremoonia, kus leiab aset veteranide mälestustule õnnistamine, laternate süütamine ning lähetamine haudadele ja vabadusvõitlusega seotud mälestuspaikadele.

Veteranipäeva jääb lõpetama kell 22.05 ETV eetris olev telesaade „Anname Au!“, mis on pühendatud veteranidele ning veteranipäevale.

Ilmavalgust ka kaitseväe ajateenijate bändi plaat „Sõduri Hing“, mida on võimalik endale soetada tehes vähemalt 10 euro suurune annetus MTÜ Eesti Kaitseväe Veteranid kontole. Plaadi saab kätte peale eriolukorra lõppu kaitseväe toetusteenuste keskusest aadressil Lõkke 4, Tallinn või tellides koju kirjutades aadressile veteran@mil.ee

Alates 2014. aastast viiakse Eesti Vigastatud Võitlejate Ühingu ja Naiskodukaitse eestvedamisel aprillikuus läbi Sinilillekampaaniat, mis kutsub üles kandma Sinilille rinnamärki kaitseväe ja Kaitseliidu veteranide ning nende lähedaste tunnustuseks. Sinilillesümboolikat saab soetada ja seeläbi annetust Eesti Vigastatud Võitlejate MTÜ-le teha mitmetes müügipunktides, sealhulgas kontaktivabalt Sinilill endale Selveri või Coopi toidupoe kulleriga koju tellides. Koostöös Itella Smartpostiga saab kampaaniatooteid soetada, tellides toote otse postiautomaati www.annameau.ee kodulehelt. Samuti saab tooteid tellida ostes raamatuid Apollo e-raamatupoest. Hädavajadusel toidupoode külastades on võimalik Sinilill ka oma ostukorvi lisada Selveris, Coopis, R-kioskites ja Stockmannis. Rohkem infot www.annameau.ee.

Tänavu aitavad Sinilillekampaania annetused Kuressaare Haiglal soetada vajalikke seadmeid, MTÜ-l Peaasjad jätkata tegevust vaimse tervise edendamisel, Narva linnal rajada välijõusaali ning Eesti Invaspordi Liidul viia läbi istevõrkpalli treeninguid ning osaleda võistlustel.

Kaitseväe ja Kaitseliidu veteranide hulka kuulub üle 3000 inimese. Kaitseväelased on välisoperatsioonidel osalenud alates 1995. aastast ning teeninud Horvaatias, Bosnia ja Hertsegoviinas, Liibanonis, Makedoonias, Iisraelis ja Süürias, Iraagis, Kosovos, Afganistanis, Malis, Adeni lahel, Vahemerel ja Kesk-Aafrika Vabariigis.