Mart-Järvo Hirtentreu: ajalooliste kirikuhoonete hoidmine on ühine asi

Mart-Järvo Hirtentreu: ajalooliste kirikuhoonete hoidmine on ühine asi

Kahe aasta eest loodud Kirikufond on asunud toetama Eesti ajaloolisi pühakodasid. Teiste annetajate seas on ka Järvamaal tegutseva tööstusfirma Konesko juht Mart-Järvo Hirtentreu.

Matrt-Järvo Hirtentreu (Foto: erakogu)


Ajalooliste objektide taastamise, nagu ka kogukonnaelu edendamise ja spordi toetamine, on Koerus tegutseva ettevõtja südameasi olnud juba paarkümmend aastat. Sarnaselt teistele kirikufondiga seotud ettevõtjatele leiab Mart-Järvo Hirtentreu, et kirikuhoonet tuleb vaadata lahus selles tegutsevast kogudusest. „Ilmselt ei muutu usklikule ega ka kontserdikülastajale oluliselt midagi, kui paarisaja-aastase krohvikihi alt puhastatakse välja keskaegne lillornament. Küll on kultuurilisest seisukohast oluline, et me oma arhitektuuri- ja kunstipärandit nõnda väärtustame,» lausus ta artiklis ajalehele Järva Teataja.

Hirtentreu märkis, et riikliku kaitse all olevas ajaloolise kiriku uksest käivad peale koguduseliikmete sisse ja välja ka turistid, jõulukirikusse tulijad, kontsertide külastajad ja lihtsalt huvilised. Seepärast ei pea ta õigeks, et restaureerimise kohustus lasub ainult koguduse liikmete õlgadel. „Me keegi poleks nõus, kui riik paneks selliseid nõudeid peale rahvamaja huviringides osalejatele või seal kontsertidel käijatele,“ kommenteeris ta.

Hirtentreu ei ole seda meelt, et kirikute ilmalikumaks muutumine võiks olukorda kuidagi parandada ja leiab, et mõni koht võiks maailmas jääda ka sakraalseks ja pühalikuks.


Kirikufond kogub annetusi veebilehel www.kirikufond.ee. Annetada saab ka lühinumbritel helistades: kui valid 900 0002, annetad 5 eurot, kui valid 900 0003, annetad 10 eurot, kui valid 900 0004, annetad 25 eurot.

Kirikufond (SA EELK Toetusfond) on asutatud 9. jaanuaril 2018. Fond kogub heategevuslikke annetusi Eesti Evangeelse Luteri Kiriku toetuseks, kirikuhoonete uuenduseks ja korrastuseks, hingehoiuks ja vaimuliku töö tegemiseks.

Fondi nõukokku kuuluvad Jüri Ehasalu, Mart-Järvo Hirtentreu, Heiti Hääl, Väino Kaldoja, Jüri Kraft, Indrek Laul, Urmas Viilma, Marge Sophie Vinkelberg. Fondi suuremad toetajad on ettevõtjad Ahti Aho, Aivar Berzin, Karol Kovanen, Enn Kunila, Tiit Kõuhkna, Indrek Luukas, Janek Mäggi, Parvel Pruunsild, Neinar Seli, Urmas Sõõrumaa ja Neeme Tammis.

Meeldib 2