Eesti Kirik 11. novembril 2020

Eesti Kirik 11. novembril 2020

Eesti Kirik 11.11.2020

Elame hingedeajas. Issand võib meiega olla iga päev ja iga hetk, istuda meiega pargipingil või kuulata meiega tänavamuusikut, mõtiskleb Kätlin Liimets. Meeleolu aitab luua joonistus, mille autor on Kristina Viin.

Kunstnik Aapo Pukk on maalinud portree piiskop Joel Luhametsast ja see on leidnud endale koha kirikuvalitsuse nõupidamisruumis. Kunstnik ütleb, et usuinimeste maalimine on justkui palve osa. 

Lehe teoloogiline konsultant, teoloogiadoktor Kaido Soom jätkab mõttevahetuse rubriigis kiriku liikmeskonna muutumise teemaga. Oma arvamust jagavad kirjanik Andrus Kivirähk, õpetaja Annely Neame ja TÜ usuteaduskonna doktorant Rain Soosaar. Kirjanik Andrus Kivirähki paneb imestama, et kirikule ikka veel annetatakse, sest “annetatakse ju tavaliselt ikka neile, kes on hädas ja kellest meil on kahju”.  Tallinna Jaani koguduse abiõpetaja Annely Neame ütleb, et Eesti fenomen on ristimisele ja leeri tulijate keskmine vanus. Nad on parimas loomeeas ja kirikusse tulnud täie teadmisega. Rain Soosaar panustab aga liikmeskonna kasvu osas noortele ja ütleb, et iga otsiv inimene peab end koguduses omana ja oodatuna tundma.

Assessor Marko Tiitus kirjutab väitluskultuurist kirikus ning soovib kõigile kainet meelt ja sooja südant, oskust ja tahet näha olukordi ja vaidlusteemasid läbi oma oponentide silmade.

Kolumnist  Andres Lehestik on vaatluse alla võtnud maailma toimimise tasandis, ka isaks olemise tasandi.

 Tartu Ülikooli-Jaani koguduse õpetaja Triin Käpp on hämmingus, sest luges alles Eesti Kirikust, et 1. novembrist hakkasid kehtima kirikuseadustiku muudatused.

Viru praostkonna sügisesel sinodil otsustati rohkem raha anda laste- ja noortetööle.

Lugeda saab sellest, kuidas koroonakriis on mõjutanud elu mujal Euroopas, sealjuures koguduste elu. Luterliku Maailmaliidu Euroopa regioonide kirikujuhtide konsultatsioonidel otsustati jätkata arutelu ja kogemuste vahetamist  virtuaalse armulaua küsimuses.

Tartu ülikooli ajaloo ja arheoloogia instituudi lektor Karin Veski kõneleb intervjuus Rain Soosaarele Eesti misjonäridest, kes XX sajandi alguses tegid misjonitööd Aafrikas. Teadaolevalt on neid olnud umbkaudu 20 . Nad olid väga pühendunud ja altruistlikud, sõnab lektor.

Veebruaris Audru koguduse õpetajaks kinnitatud Lembit Tammsalu seati lõpuks ametisse. Väike-Maarjas paigutati kiriku lõunaseinale mälestustahvel metsavendadele. Uuenduskuuri läbinud Martin Lutheri ausamba mälestustahvel  on tagasi oma kohal Keila lähistel Kumna teeristis.

Jutluse on lehele kirjutanud Jõelähtme koguduse õpetaja Margus Kirja.

Selleks, et tellida endale ja sõbrale Eesti Kirikut või Eesti Kiriku 2021. a seinakalendrit, on kõige lihtsam helistada toimetusse telefonil 733 7795. Head lugemist kõigile! Ja püsige terved!