Kirikujuhid: paavst astus dokumentaalfilmis välja tõrjutute kaitseks

Kirikujuhid: paavst astus dokumentaalfilmis välja tõrjutute kaitseks

Paavst Franciscus lausus kolmapäeval Rooma filmifestivalil linastunud dokumentaalfilmis „Francesco“: «Nad on jumala lapsed, neil on õigus perekonnale. Mida me teha saame, on tsiviilpartnerluse seadus, neil on õigus seaduse kaitsele. Ma olen seda toetanud.»

Paavst Franciscus (Foto: wikipedia)

Paavst astus dokumentaalfilmis välja tõrjutute kaitseks, mitte sooviga kiriklikku abielu tähendust ümber defineerida, leiavad kirikujuhid.

Kaks nädalat tagasi Franciscuse välja antud inimestevahelisi suhteid, ühiskonda ja perekonda käsitlev entsüklika midagi uut võrreldes kiriku õpetusega ei sisaldanud, ütles katoliku kiriku apostellik administraator Eestis Philippe Jourdan Postimehele antud intervjuus ja lisas, et ka viidatud dokumentaalfilmist ei ole mõtet seda välja lugeda. Paavsti seisukohad on juba aastaid olnud teada ning püsinud kindlad, kuid dokumentaalfilmis öeldud sõnu tuleb mõista hingehoidlikult, tõrjutute kaitseks.

Paavst tuletas dokumentaalfilmis ka meelde, et Buenos Airese peapiiskopina oli ta kiriklike homoabielude vastu ning on seda praegugi, kuid kooselu riigi ees on teine asi, vahendas “Aktuaalne kaamera”.

Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku peapiiskop Urmas Viilma kommenteeris oma Facebooki lehel: „Huvitav on näha, kuidas samad teemad, mis meil kodus, tõstatuvad ka globaalsel tasandil ja võiks leida kirikujuhtide arvates umbes samasuguse lahenduse. Oma viimases artiklis eilses “Postimehes”, 20.10.2020, nr 244 (7255) väljendasin üsna analoogset seisukohta: “Kui abielu mõiste saab turvaliselt kindlustatud, on samasoolistel paaridel parlamendile õigustatud ootus senise patiseisu lahendamiseks. Seepärast võiks abielureferendumi õnnestumine olla kõigi huvides. See oleks rahva ühine armastusetegu, millega saab lahendada ära pikka aega ühiskonda lõhestanud vastasseisu”.

Kümmet kristlikku konfessiooni koondav Eesti Kirikute Nõukogu sõnastas oma seisukoha kooseluseaduse kohta Riigikogule kuus aastat tagasi ega ole seda muutnud. „Eesti Kirikute Nõukogu on jätkuvalt veendunud, et vabaabielulist suhet, sealhulgas samast soost inimeste vahelisi suhteid ja nende inimeste õigusi, kes on selle kooseluga seotud, saab hästi reguleerida mitte omaette seadust vastu võttes, vaid juba olemasolevate seaduste raames, näiteks võlaõigusseaduse alusel seltsingulepingu ja teiste eraõiguslike lepingutega. See annab võimaluse tagada varalised suhted, vastastikused ülalpidamise kohustused ning laste ülalpidamise kohustuse. Vajadusel saab vastava seaduse ja lepingu rakendamist toestada normatiivsete tekstide ja praktikate parendamisega.“

Eesti Evangeelsete Kristlaste ja Baptistide Koguduste Liidu president Erki Tamm kommenteeris Õhtulehele: „Eesti Kirikute Nõukogu seisukoht on väga täpselt sõnastatud, sellele ei ole mitte midagi lisada ega ära võtta.“

Eesti Apostliku Õigeusu Kiriku peavikaar, ülempreester Mattias Palli on Õhtulehele vastates sama meelt: „Nimetatud Kirikute Nõukogu pöördumises kirja pandu on kehtiv ka täna.“

Paavsti sõnavõtu teemal olid meediakajastused ka ERR-s ja TV3-s.