Aasta vaimulik Matthias Burghardt soovib, et inimesed tunneksid end kirikus teretulnuna

Aasta vaimulik Matthias Burghardt soovib, et inimesed tunneksid end kirikus teretulnuna

„Püüan, nagu me kõik, oma võimalusi arvestades anda oma parimat, et meis kasvaks usk ja armastus Jumala ja ligimese vastu, et Kristus oleks meie keskel ja Tema riik kasvaks meis. Et kirik oleks selline koht, kus inimesed tunneksid ennast teretulnuna ja kus nad saavad, nii palju kui sõltub meist, kokku puutuda Kristusega.“

Matthias Burghardt (Foto: Kätlin Liimets, ajalejt Eesti Kirik)

Nii kommenteeris tänavu jaanuaris vaimulike konverentsil EELK aasta vaimulikuks valitud Keila ja Saksa koguduse õpetaja Matthias Burghardt oma tööd koguduse õpetajana. Aasta õpetaja ametlik tunnustamine lükkus eriolukorra tõttu sügisesse.

1970. aastal Saksamaal sündinud Matthias Burghardt omandas teoloogiahariduse Marburgi ja Kieli ülikoolis ja töötas seejärel vaimulikuna Saksamaal ja Lätis. oolest. Matthiase isa oli erakoolis õpiraskustega õpilaste õpetaja ja ema raamatukoguhoidja, ema esiisad olid aga viis põlve järjest olnud kirikuõpetajad. Nõnda jätkas Matthias perekonna traditsioone ja läks pärast ajateenistust teoloogiat õppima. Tema ülikooliaegsetest uurimistöödest üks käsitles vägivaldset ristiusustamist ja teine luteri kirikut Baltimaades.  

Matthias ja Anne Burghardt koos laste Otto ja Mariaga (Foto: erakogu)

2001. aastal tutvus ta Tartus konverentsil eestlanna Annega, toonase Tartu Ülikooli usuteaduste tudengiga, nüüdse vaimulikuga. Anne Burghardt peres kasvavad teismeline poeg ja tütar. Anne Burghardt, kes töötas peaaegu kuus aastat Genfis Luterliku Maailmaliidu oikumeeniliste suhete sekretärina, on oma toonase töö tõttu puutunud kokku luterlike kirikutega kogu maailmas. Eestisse koliti 2006. aastal.

Alates aastast 2006 elab ja töötab ta Eestis ja on tema enda väljendit kasutades „estiseeritud“. Matthias valdab keelt sedavõrd, et ei loe oma jutlusi kunagi paberilt ette. Ta on öelnud, et vaid nii tuleb välja, mis on talle oluline ja mida ta tahab öelda. „Tahan kõneledes oma kuulajatele otsa vaadata ja ei soovi mingit paberilehte meie vahele,“ räägis Matthias Burghardt kord usutluses Keila lehele.

Kuni Keila Miikaeli koguduse õpetajaks saamist 2018. aastal oli Matthias Burghardt lisaks Saksa Lunastaja koguduse õpetajaks olemisele ka Nõmme Rahu koguduse abiõpetaja. Selle töö käigus omandas Matthias väga hea eesti keele oskuse ja sai kahe aasta eest teha teoks oma ammuse soovi asuda teenima rahvakiriklikku konteksti, eestikeelsesse Keila kogudusse. Lühikese ajaga on kogudus ja kogukond oma energilise ja suure südamega õpetaja omaks võtnud. Tema jutlused on oodatud ja küllap ka sõbralikud „embustused“ (taas kord üks õpetaja enda eesti keelt rikastav uudissõna). Saksakeelse koguduse teenimist jätkab ta ka praegu.

Möödunud aastal tähistas Keila kogudus koos ümbruskonna omavalitsustega Keila koguduse ja kihelkonna alguse 800. aastapäeva. Esindusliku ajalookonverentsi eestvedaja oli õpetaja Matthias Burghardt koos abikaasaga. Samuti on Keila kogudus üks Martin Lutheri mälestusmärgi taastamise eestvedajaid Keila lähedale Kumnasse.

Lisaks koguduse teenimisele annab Matthias Burghardt loenguid EELK Usuteaduse Instituudi filosoofilistes ja praktilis-teoloogilistes ainetes ja töötab Tallinna Inglise kolledži gümnaasiumiastmes filosoofia ja religiooniajaloo õpetajana, Saue gümnaasiumi religiooniloo- ning Keila kooli filosoofiaõpetajana.