Kirikutuur: Laiuse Püha Jüri kirik

Kirikutuur: Laiuse Püha Jüri kirik

https://arhiiv.err.ee/vaata/tahendamisi-188

Laiuse kirikuaias kasvab pärn, mille suure tõenäosusega istutas siia Rootsi kuningas Karl XII. Nimelt olevat noor kuningas Laiusel oma vägedega peatunud ja lahkudes istutanud kolm pärna, millest üks on tänaseni alles.

Pärnale hakkas esimesena tähelepanu pöörama omaaegne Laiuse kirikuõpetaja Johann Kõpp. Hilisem Tartu Ülikooli rektor ja peapiiskop eksiilis Kõpp tuli Laiusele aastal 1909 ja jäi siia 13 aastaks.

Laiuse kiriku märksõna võiks olla pidev taastamine, sõnab Laiuse Püha Jüri koguduse õptaja Margit Nirgi. Kordi ja kordi sõdades ja tulekahjudes kannatada saanud kirikuhoone ajalugu ulatub tagasi keskaega. Viimane purustamine toimus 1941. aastal ja selle tagajärgi likvideerib kogudus tänase päevani. Kirikust olid alles vaid müürid. Anton Starkopfilt oli enne soda tellitud altari kavand, kuid selle teostuse ja tänu restauraator Fredi Tompsile jõuti selle sajandi alguses lõpuks ka selle pühitsemiseni. Altari kohal on Dolores Hoffmanni loodud vitraaž “Päästa mind, Issand!” Õpetaja Nirgil on palve ja soov, et kaasaegsete kunstnike tööd oleksid keskaegsetega võrdselt väärtustatud ja kaitstud, sest need on niisama imelised kui kesk- ja barokiaja loojate tööd.

ERRi saatesari “Tähendamisi” on valminud Eesti Kirikute Nõukogu toel. Sarja
tsüklis “Kirik keset küla” teeb ringkäigu Eestimaa pühakodades
saatejuht-toimetaja Aivi Parijõgi.

Kiriku ajaloo ja koguduse tegemistega saab lähemalt tutvuda: http://facebook.com/EELKLPJK/