Kirikutuur: Lihula Eliisabeti kirik

Kirikutuur: Lihula Eliisabeti kirik

Lihula, sajanditetagune Saare-Lääne piiskopkonna keskus pidi kunagi saama Eesti pealinnaks. Siin oli Saare-Lääne piiskopkonna keskus ja mitmeid kirikuid. Lihula praegust kirikut ning kogudust tutvustab Lääne praost ja Lihula koguduse õpetaja Kaido Saak.

Kunagi seisis praeguse Lihula kiriku hoovil 13. sajandist pärit kirikuhoone. On oletatud, et see ehitati 1240. aastal või varemgi – kindlasti oli see aga üks vanemaid Eestis. Vana kirik oli ehitatud ilmakaarte suhtes õigesti – ida-lääne suunalisena. Kiriku ehitamise üks kindel reegel on nimelt see, et altar tehakse idakaarde.

Praeguse aastatel 1876 – 1878 ehitatud kirikuhoone altar on aga põhjas ja Kaido Saak sõnab: naljaga pooleks võib öelda, et kõik hädad võib selle kaela ajada. Kuid kahe aastaga selline hoone valmis ehitada, see on praosti arvates saavutus, mida on keeruline järele teha isegi tänapäeva ehitustehnoloogiat arvestades. Lihula kirik on Läänemaal üks väheseid, mis on suveperioodil külalistele avatud.

Vanast kirikust on uude hoonesse toodud laelühter, Ackermanni töökojas valminud kantsliskulptuuridega kantsel ja orel. Viimane on suure kiriku kohta selgelt liiga väike, kuid samas hea näide ajutiste asjade püsivusest: uue kirikuhoone ehitamise raha sai otsa ja nii võetigi see orel esialgu kasutusele. Ja nii püsib väike visa muusikainstrument oma ajutises kodus varsti juba kaks sajandit!   

Kogudus on koos käinud kõigi sajandite vältel järjepidevalt. Isegi nõukogude ajal läks rindejoon, et pühapäeviti toimusid teenistused. Küsimusele, kui suur on Lihula kogudus, on Saaki sõnul keeruline vastata – sõltub sellest, milline on mõõdupuu. Pühapäeviti käib kirikus teenistustel kümmekond inimest, kontsertidel ja pühade ajal on saal rahvast täis. Kirik on avatud kõigile ja vaimulik ise näeb kogudusena tervet kogukonda.

Lihula usuelu on vilgas tänapäevalgi. Ühel kolmapäeval, kui Kaido Saak pärast piiblitundi läbi pimeda kodu poole läks, olid aknad valged ka baptistide, nelipühilaste ja Jehoova tunnistajate juures.

Saare- ja Läänemaa kirikuid tutvustavad videod on leitavad Eesti Kirikute Nõukogu kodulehel.