Kirikufond kogus kaheksa kuuga 71445 eurot

Kirikufond kogus kaheksa kuuga 71445 eurot

Kirikufond on selle aasta esimese kaheksa kuuga kogunud Eesti 300 kiriku ja sakraalhoone renoveerimiseks ja taastamiseks 71 445 eurot. Fondi on suuremate summadega toetanud mitmed ettevõtjad ning lisaks paar tuhat väikeannetajat, sealhulgas püsiannetajad.

„Meie kirikud vajavad tuge nii riigilt kui kodanikelt ning Kirikufond on suutnud ühiskonda innustada meie pärandit ühiselt kaitsma ja säilitama,“ ütles rahvastikuminister Riina Solman.

Rahvastikuminister Riina Solman

„Eraalgatuslikul heategevusel on riigiga võrreldes see suur eelis, et inimesed saavad teha korda täpselt seda, mida nad tahavad korda teha või annetada just selleks, millele nad tahavad annetada – olgu selleks kodukiriku katus või üle-eestiline hingehoiu korraldus keerulistel aegadel, nagu praegu.“
„Kirikufondil on sellel aastal olnud ligi kaks tuhat väikeannetajat, mitmed toetavad fondi püsiannetajatena igakuiselt,“ rääkis fondi nõukogu esimees Indrek Laul. „Oleme teinud mitu suuremat kogumiskampaaniat. Kevadel kogusime raha Tartu Maarja, Narva Aleksandri, Paldiski Nikolai ja Tõstamaa Maarja kirikule. Menukaks osutus Ott Leplandi suvine heategevuslik kirikukontsertide sari ning ees ootab aasta kõige tähtsam annetusaeg –  jõulud.“

Kirikufondi nõukogu esimees Indrek Laul


„Raamatukogude puhul ei eelda keegi, et neid renoveeriks või ehitaks raamatulaenutajad oma annetustest, nagu ka terviseradu ja mänguväljakuid ei rajata ainult rahvasportlaste ja lapsevanemate toetustest,“ ütles EELK peapiiskop Urmas Viilma.

Peapiiskop Urmas Viilma

„Ometi on Eestis levinud väärarusaam, et ajaloolisi ja mälestistena kaitse all olevaid kirikuhooneid, mis on kõigile inimestele avatud, nagu ka raamatukogud või mänguväljakud, peaksid saama restaureeritud ainult koguduseliikmete annetustest. Ettevõtjad, kes on EELK Toetusfondi annetusi teinud, aitavad oma eeskuju najal murda seda väärarusaama ja juhtida tähelepanu sellele, et vanad ajaloolised pühakojad koos sealsete kunstiväärtustega vajavad püsimiseks kogu ühiskonna tuge ja toetust.“
Kirikufond kogub annetusi veebilehel www.kirikufond.ee. Annetada saab ka lühinumbritel: helistades 900 0002 annetad 5 eurot, helistades 900 0003 annetad 10 eurot ja helistades 900 0004 annetad 25 eurot.

Kirikufond (täisnimega SA EELK Toetusfond,) on asutatud 09. jaanuaril 2018. Fond kogub heategevuslikke annetusi EELK kirikute toetuseks, kirikuhoonete renoveerimiseks ja korrastamiseks, hingehoiuks ning vaimuliku töö tegemiseks. Fondi nõukokku kuuluvad Jüri Ehasalu, Mart-Järvo Hirtentreu, Heiti Hääl, Väino Kaldoja, Jüri Kraft, Indrek Laul, Urmas Viilma ja Marge Sophie Vinkelberg. Lisaks nõukogule on fondi suuremad toetajad ettevõtjad, teiste seas Ahti Aho, Aivar Berzin, Karol Kovanen, Enn Kunila, Tiit Kõuhkna, Indrek Luukas, Janek Mäggi, Parvel Pruunsild, Neinar Seli, Urmas Sõõrumaa ja Neeme Tammis.

Vaata lisa:

26. augustil toimunud Kirikufondi tänuürituse galerii. Fotode autor on Tiit Mõtus.