Misjonär Kari Tynkkynen seati Kullamaa koguduse õpetajaks

Misjonär Kari Tynkkynen seati Kullamaa koguduse õpetajaks

26 aastat Eestiga seotud Soome misjonär Kari Tynkkynen (54) seati pühapäeval Kullamaa koguduse õpetajaks.

Kullamaa kiriku õpetaja Kari Tynkkynen (Eesti Kirik)

Ametitalituse toimetas Kullamaa kirikus piiskop Tiit Salumäe, keda assisteerisid praost Kaido Saak ja õpetaja Ants Leedjärv, kes on teeninud Kullamaa kogudust enne 2012. aastal emerituuri siirdumist ligi 35 aastat.

Kari Tynkkynen oli Soome Rahvamisjoniseltsi misjonär, kui praost Gustav Maarand 1994. aastal teda Mihklisse tööle kutsus. See oli esimene kokkupuude Eestiga, mis vältas veidi üle aasta. Järgnevatel aastatel oli Kari Tynkkynen kirikutööl Soomes (Turus), Sambias ja Eestis. Pikemalt sai ta Eestis olla alates 2005 kuni 2016. Sinna aega jääb Ridala ja Martna koguduse teenimine ning lühikest aega ka Paide. Läänemaal koguduste teenimist meenutab Kari kui ehitamise aeg ja lähedasi kontakte sõpruskogudustega.

Üks kaugem misjonireis viis teda teenima Aafrikasse Sambiasse. Sealseid inimesi peab ta rahulikeks, nagu Põhjamaa rahvas. Ja võrdleb elavaloomulise Keenia rahvaga, kuhu misjonitöö samuti teda on viinud.

Nüüd on Kari Tynnkynen taas Eestis ja valitud Kullamaa kogudust teenima. Varasemast elust Läänemaal on Kullamaagi tuttav. Ta ütleb Kullamaa tugeva koguduse olevat, kes kindlasti oma õpetajat vajab. Õpetajat, kel on koguduse jaoks palju aega. Ta tahab alustada kohapeal leerikursuse ja piiblikooliga, rääkida rahvale misjonitööst. Ja justkui tagasi alguse juurde, saab Kari hooldajaõpetajana enda teenida ka Mihkli koguduse.

Misjonär Kari Tynnkyneni lähetaja on nüüd Soome Evangeelne Misjoniühendus. 23. augustil toimus Seinajoe koguduse Ylistaro kirikus nii tema kui ka Ingeri kirikus (Peterburis) töötava Merja Kramsu  misjonitööle lähetamine.

Sirje Semm, Eesti Kirik

Meeldib 1