Näitust Tallinna Toomkoolist saab Linnamuuseumis  vaadata 4. oktoobrini

Näitust Tallinna Toomkoolist saab Linnamuuseumis vaadata 4. oktoobrini

4. oktoobrini saab Linnamuuseumis vaadata Tallinna Toomkooli ja muuseumi ühisnäitust „Tallinna Toomkool – Eestimaa hariduse nurgakivi“.

Toomkooli ja muuseumi ühisnäitus tähistab olulist tähist Eesti hariduselus – 700 aasta möödumist Tallinna Toomkooli esmamainimisest ajalooallikates. Tegemist on vanima tegutseva kooliga Eestis ja ühe vanemaga kogu Läänemere regioonis.
Ajaloonäitus kirjeldab toomkooli näitel hariduselu kujunemist Eestimaal kuni 20. sajandi keskpaigani ja eksponeerib tuntud vilistlastega seotud esemeid ja memorabiiliat. Jälgitakse, kuidas keskaegsest ladinakeelsest katedraalikoolist sai Rootsi ajal algharidust andev triviaalkool, hiljem saksakeelne aadliakadeemia ja viimaks gümnaasium. Kooli õpilaste hulgas oli peale aadlike ja vaimulike ka linna kaupmeeste ja haritlaste lapsi, saksa, rootsi, soome, vene ja harva ka eesti päritolu õpilasi. Nende seast võrsus kogu maailmas tuntud teadlasi, maadeavastajaid ja poliitikategelasi, eelkõige aga Eestimaa elu edendajaid.

Vaatamata katkestustele ajaloos on toomkool ikka ja uuesti elule ärganud. Esimest korda ajaloos õpivad 2011. aastal kristliku erakoolina taasavatud õppeasutuses praegu ka tütarlapsed ja õppekeeleks on eesti keel.


Näituse kuraator on Ene Hiio, kujundajad arhitektuuribüroo b210 ja disainistuudio Ruum 414.
Ruum414 tööde seas jõudis näitus Kuldumuna 2020 finaali.

Näitust saatis loengusari Tallinna haridus- ja vaimuelu ajaloost, muuseumitundides räägiti koolielust vanas Tallinnas.
Ka edaspidi saab muuseumis vaadata Tallinna varasemat ajalugu ja uuemaid arheoloogilisi uurimusi tutvustavat näitust “Linnusest linnaks. Taanilinna sünd 800 aastat tagasi”