Filmifestivali PÖFF oikumeeniline žürii valis võitjaks eutanaasiat käsitleva linateose

Filmifestivali PÖFF oikumeeniline žürii valis võitjaks eutanaasiat käsitleva linateose

12.–29. novembrini toimunud toimunud Pimedate Ööde Filmifestivali põhiprogrammi kuulunud 26 filmi seast valis seitsmendat korda oma lemmiku ka festivali oikumeeniline žürii. Võitjaks tuli Hispaania režissööri Jo Soli linateos „Armugán”.

PÖFFi oikumeeniline žürii tuli lemmiku otsustamiseks kokku Rootsi-Mihkli kirikusse (Foto: Regina Hansen)

Hindajate eesmärgiks oli tõsta esile film, mis stsenaariumi, näitlejate rollimängu ja lavastuse kaudu esindab kristlikke või maailmavaateüleseid üldinimlikke põhimõtteid, empaatilist ja üksteisega arvestavat elukorraldust, traditsioonilisi eluväärtusi ja elu pühadust.
Oikumeenilisse žüriisse kuulusid Eesti Kirikute Nõukogu president Andres Põder, ajakirja Teater. Muusika. Kino peatoimetaja Madis Kolk, EELK vaimulik ja kaitseväe kaplan Tõnis Kark, filmirežissöör Rainer Sarnet ja roomakatoliku kiriku pressiesindaja Marge-Marie Paas.

Tänavu tundus filmide tase viimaste aastate kõrgemaid, nentisid kolmapäeva õhtul Rootsi-Mihkli kirikusse aru pidama saabunud žüriiliikmed. Valikut seega jagus. Vaatamata esmapilgul üsna erinevatele eelistustele jäi žüriil etteantud kriteeriume arvestades ühiselt sõelale kolm filmi. Hispaania režissööri Jo Soli linateost „Armugán” tõid siiski kõik hindajad esile kui mõjusa kujundikeelega ja poeetilist lugu paratamatust kohtumisest surmaga. Film kutsub kaasa mõtlema eutanaasia teemal, mis tekitab vaatajais tugevaid ja vastakaid emotsioone ning püstitab eetilisi küsimusi.

Žürii põhjendas võidufilmi valimist nõnda: „Jo Soli „Armugani” karge kujundikeel tungib vaiana ihusse, luues kino vahenditega sugestiivse tajuvaste vaimu, hinge ja ihu ühtsusele. Film kinnitab, et ihu pole väeti, kui vaim on tugev ning vaim võib karastuda ihu kaudu. Film tuletab meelde, et surmast kõnelemine ei peaks olema ideoloogiline, vaid nõuab surma meelespidamist ka igapäevatoimingutes ning seda, kui tähtis on, et me poleks surres üksi. Kõlama jääb sõnum elu väärtusest ja pühadusest.”

Oikumeenilise žürii filmisoovitused (lisaks väljavalitud võitjafilmile) PÖFFi põhigrogrammist:

Tõnis Kark: Puurilinnud (Šveits, Saksamaa 2020), režissöör Oliver Rihs

Rainer Sarnet: Ulbolsõn – üksi kõigi vastu (Kasahstan, Prantsusmaa 2020), režissöör Adilkhan Yerzhanov

Andres Põder (žürii esimees): Öö annab armu (Soome 2020), režissöör Mika Kaurismäki

Madis Kolk: Hirm (Bulgaaria 2020), režissöör Ivaylo Hristov

Marge-Marie Paas: Sildimaalija (Läti, Tšehhi, Leedu 2020), režissöör Viestur Kairish ja Veel üks hingetõmme (Türgi, Saksamaa, USA 2020), režissöör Nisan Dağ

Tänavu 24. korda toimunud PÖFF on üks suurimaid Põhja-Euroopa filmifestivale, mis toob iga aasta novembris maailmakino värskemad ning haaravamad palad ühes rahvusvaheliste filmitegijatega koju kätte.

Igal aastal korraldatakse üle maailma umbes 4000 filmifestivali, millest vaid viisteist on Rahvusvahelise Produtsentide Liitude Föderatsiooni poolt saanud A-kategooria sertifikaadi. PÖFF kuulub ühes Cannes’i, Berliini, Veneetsia ning teiste maailma tipp-filmifestivalidega sellesse A-kategooriasse.