Tartu Pauluse kogudus tellis kaks erilist maali

Tartu Pauluse kogudus tellis kaks erilist maali

Tartu Pauluse kirik saab kunstnik Aapo Pukilt altarimaali täienduseks kaks maali saali tagaossa, millest ühel on kujutatud Jeesuslaps Maarjaga ja teisel ülestõusnud Kristus. Möödunud reedel saabus kunstnik koos abilisega kirikusse väljaprinditud elusuuruses töökavanditega, et koos õpetaja Kristjan Luhametsaga hinnata tulevaste maalide proportsioone ja sobivust nõudliku arhitektuuriga ruumi.

Õpetaja Kristjan Luhamets ja kunstnik Aapo Pukk ühega kavanditest (Foto: Regina Hansen)

Eesti möödunud sajandi kõige suurejoonelisem sakraalhoone Tartu Pauluse kirik on juba aastaid otsinud saali tagaossa sobivat ikoonilikku pilti. Seal on koht, kus tänavalt sisse astunud inimesed sageli peatuvad, et vaikses palves istuda ja küünla süüdata. Küünlaaluste tagasein on praegu tühi, sest ainulaadsete juugendstiilis kandiliste sammaste juurde sobivaid kunstitöid pole seni õnnestunud leida.

Piiskop Joel Luhamets meenutab, et idee maalid just Aapo Pukilt tellida tekkis tal ühe pikema koostöö käigus. Nimelt oli kirikuvalitsus tellinud kunstnikult temast portree konsistooriumi kirikujuhtide galeriisse. Ühiste vestluste pinnalt arenes usaldus ja ühel hetkel pöördus piiskop Luhamets hinnatud portretisti poole ootamatu küsimusega, kas ta oleks valmis kaaluma Kristuse maalimist. Aapo Pukk leidis niisuguse pöördumise peale, et igale kristlasest kunstnikule oleks see kahtlemata elu võimalus. Nii otsustaski ta mitte kõhelda, vaid oma senise loometee tippteos ette võtta.

Pauluse kiriku peaaltari maalil on kujutatud Kristus ristil. Seda täiendama mõeldud maalid kujutavad Jumalapoega risti eel ja järel. Kahest Aapo Pukilt tellitud maalist ühel on kujutatud Jeesuslaps Maarjaga ja teisel ülestõusnud Kristus.

Maali kavand selle tulevases asukohas (Foto: Regina Hansen)

Kümnete esialgsete kavandite seast on nüüdseks koguduse poolt välja valitud kaks, kus tuleb täpsustada detaile ja teha väiksemaid muudatusi. Neid kavandeid sobitatigi oma tulevasele asukohale, et neid tulevast ümbrust arvestades hinnata.

Aapo Pukk mainib, et tema kuulutuse peale, et otsitakse Kristuse näoga modelle, tuli vastuseks kümneid väga erineva välimusega inimeste fotosid – Kristust kujutatakse endale ette nii erinevalt! Kunstnik lisab, et Jeesust kujutava maali jaoks ei vali ta välja üht kindlat inimest, vaid see valmib mitme modelli põhjal. Maalimisprotsess ise kestab ligi kümme kuud. Kõik maalimisega seotud kulud kannab Tartu Pauluse kogudus. Kui Jumal lubab, siis õnnistatakse maalid kiriku aastapäeval, 3. oktoobril 2021.

„Pauluse kirikusaalis ei ole varsti enam kohta, kus saaks Kristusele selja pöörata,“ muheleb piiskop Luhamets.

Meeldib 3